Kruche z galaretką


Jest to odmiana ciasteczek kruchych z poprzedniego przepisu, czyli z przepisu na Świąteczne choineczki. Przepis podaję wraz ze składnikami, żeby zachować porządek.

Składniki na ciasto:

Dodatkowo:

Wykonanie:

1. Kasię siekamy na kawałki i wrzucamy do mąki.

2. Zarabiamy nożem aż powstaną grudki.

3. Wbijamy całe jajko, wsypujemy cukier i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Najlepsze jest wtedy, gdy zostawimy je na całą noc. Można je też zamrozić.

4. Ciasto wałkujemy na cienkie placki i wycinamy kształty kwiatów, rozetek, lub gwiazdek. W połowie wycinamy mniejsze kształty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut.

5. Wyjmujemy i studzimy. Galaretkę przyrządzamy w połowie wody podanej na opakowaniu. Odstawiamy, by zgęstniała. Ciastka sklejamy lukrem po brzegach, kładąc kształty z dziurką na całych. Wypełniamy zimną galaretką. Galaretkę można wlewać, kiedy jest jeszcze w miarę płynna lub nakładać łyżeczką, kiedy zgęstnieje.