Home > Drożdżówki i pączki > Pączki w syropie

Pączki w syropie

marzec 31st, 2011
image_pdfimage_print

Małe pączuszki na jeden gryz, słodkie i pyszne, nie można się od nich oderwać zwłaszcza, gdy są jeszcze ciepłe.

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki Kasi (lub masła)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30g świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • około pół szklanki ciepłej wody

Na syrop:

  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki wody

Dodatkowo:

  • ręczniki papierowe
  • olej do smażenia

Wykonanie:

1. Drożdże rozpuszczamy w połowie szklanki wody, wsypujemy łyżeczkę cukru i odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę, stopioną Kasię i szczyptę soli. Wlewamy rozczyn z drożdży (nie musi być wyrośnięty). Zagniatamy, stopniowo dodając wodę, aż do uzyskania gładkiego ciasta – powinno odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

2. W garnuszku grzejemy wodę z 2 szklankami cukru. Mieszamy i gotujemy do uzyskania gęstego syropu (około 10-15 minut). Wlewamy sok z cytryny i mieszamy. Wyłączamy gaz.

3. W szerokim garnku rozgrzewamy olej. Z ciasta formujemy małe kuleczki i smażymy na złoto z obu stron w głębokim oleju tak, by swobodnie pływały. Wyjmujemy na papierowy ręcznik aby osączyć z nadmiaru tłuszczu, po czym wkładamy partiami do chłodnego syropu na kilka minut, by nim nasiąkły.

Drożdżówki i pączki

  1. No comments yet.