Home > Z mięs > Schab po serową pierzynką

Schab po serową pierzynką

kwiecień 1st, 2011
image_pdfimage_print

Pomysł na kotlet schabowy inaczej. W połączeniu z zapiekanym żółtym serem, zwykłe kotlety nabierają wyjątkowego smaku i aromatu.

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych
  • 10 dag żółtego sera w kawałku (najlepszy jest ementaler lub gouda)
  • trochę margaryny do smażenia
  • czerwona papryka w proszku
  • kilka płatków masła

Wykonanie:

1. Kotlety myjemy i osuszamy. Nie rozbijamy. Solimy oszczędnie, tylko do smaku, ponieważ ser sam w sobie jest lekko słonawy.

2. Na rozgrzanej patelni roztapiamy łyżkę margaryny i smażymy na niej kotlety na złoto. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.

3. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, posypujemy nim kotlety tak, by całe były przykryte. Wierzch posypujemy papryką w proszku (użyłam słodkiej). Na każdym kotlecie układamy po dwa płatki masła.

4. Zapiekamy w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza ok. 15 minut do zrumienienia sera.

Z mięs , ,

  1. No comments yet.