Home > Ciastka, ciasteczka, czekoladki > Ciasteczka mocno kakaowe

Ciasteczka mocno kakaowe

kwiecień 1st, 2011
image_pdfimage_print

Bardzo kakaowe, nie za słodkie, idealne do popołudniowej kawy, czy herbaty, świetnie się przechowują, nadal świeżutkie i tak samo smaczne.

Składniki:

  • 100 g ciemnego kakao (prawdziwego, rozpuszczalne się nie nadaje)
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny Kasia (lub masła)
  • cukier wanilinowy
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g brązowego cukru
  • 3 jajka

Wykonanie:

1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia oraz kakao i mieszamy.

2. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ucierając dodajemy po jednym jajka. Zanim wbijemy kolejne, poprzednie trzeba utrzeć.

3. Do masy po łyżce dodajemy mąkę z kakao i ucieramy na wolnych obrotach. Następnie rękami zagniatamy ciasto. Ciasto lepi się do rąk, ale unikajmy dosypywania mąki.

4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Lekko omączonymi dłońmi formujemy z ciasta kulki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i kładziemy na blasze. Zachowujemy pomiędzy nimi odległości ok. 2-3 cm.

5. Ciasteczka pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza. Wykładamy na kratkę do ostygnięcia.

6. Do ciasta można dodać mielone orzechy lub migdały. Wówczas ilość kakao zmniejszamy o tyle gram, ile gram orzechów dodamy do ciasta. Wedle gustu można też dodać do ciasta łyżeczkę mielonej kawy, skórki cytrynowej lub rodzynki.

Ciastka, ciasteczka, czekoladki ,

  1. maj 11th, 2011 at 21:06 | #1

    O, nie :) Sin, to była literówka, już poprawiłam :) Nie wiem, jakim cudem jej nie zauważyłam :D

  2. sindarin
    maj 11th, 2011 at 20:07 | #2

    ‘kakakowe’ Zosia nazwała? ^^
    zaraz biorę się do roboty bo mi się słodkiego na szybko zachciało ;D