Home > Bułki i bułeczki, Chleby na drożdżach > Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

luty 13th, 2011
image_pdfimage_print

Pyszna świeżutka, jeszcze ciepła z prawdziwym masełkiem albo bez dodatków do szklanki ciepłego mleka lub gorącej czekolady. Moje dziecko zjada na sucho jak ciasto. Sama chałka nie jest za słodka, za to posypana słodką kruszonką, smakuje wyśmienicie. Jest smaczniejsza niż kupiona w piekarni i ma się pewność, że jest pieczona bez spulchniaczy i ulepszaczy.

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 500 g mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki rozpuszczonej margaryny Kasia (lub masła)
  • 5 łyżek wody
  • Na kruszonkę:

    • 3 łyżki mąki pszennej
    • łyżka margaryny
    • 2-3 łyżeczki cukru

    Wykonanie:

    1. Drożdże wkruszamy do miski, rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około pół godziny.

    2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, jedno roztrzepane jajko, 5 łyżek cukru, szczyptę soli, rozpuszczoną margarynę oraz wodę. Wyrabiamy. Najpierw mikserem, a potem rękami. Ciasto jest gotowe, kiedy zaczyna odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

    3. Ciasto dzielimy na trzy części. Każdą formujemy w wałek. Wałki powinny mieć podobną grubość i długość. Z wałków zaplatamy warkocz, sklejamy krańce i kładziemy chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 20-30 minut.

    4. Przygotowujemy kruszonkę, rozcierając składniki palcami aż powstaną grudki.

    5. Chałkę smarujemy żółtkiem jaja i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 35 minut w temperturze 180-200 stopni Celsjusza.

    Bułki i bułeczki, Chleby na drożdżach ,

  1. maj 15th, 2011 at 21:36 | #1

    Grappa, bardzo się cieszę :)

  2. grappa
    maj 15th, 2011 at 18:00 | #2

    wyszło świetnie, piekłam 35 min w temp. 190 st.

  3. marzec 17th, 2011 at 18:07 | #3

    Wyglada swietnie! Chetnie sprobuje :)