Home > Bułki i bułeczki > Żytnie bułeczki

Żytnie bułeczki

marzec 16th, 2011
image_pdfimage_print

Przepyszne bułki żytnie, idealne do kanapek, będą smakowały ze wszystkim – zarówno z wędlinami, jak i serami. Proste do zrobienia, choć wymagają czasu. Piekłam je dzisiaj po raz pierwszy, z kombinowanego przepisu chlebowo-bułkowego, ale już wiem, że zagoszczą w mojej kuchni na stałe. I co najważniejsze: żadnych sztucznych polepszaczy, same zdrowe składniki.

Składniki:

  • 200g mąki żytniej
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • pół łyżeczki cukru (nie jest konieczny)
  • 10g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki otrębów pszennych (nie są konieczne)

Wykonanie:

1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i cukier, mieszamy. W środku robimy zagłębienie. Drożdże wkruszamy do mleka, rozcieramy. Całość wlewamy delikatnie do zagłębienia w mące i odstawiamy na 10 minut, by drożdże zaczęły “pracować”.

2. Zarabiamy. Dolewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Jeśli zbyt się klei do rąk, dodajemy po troszku mąki, jeśli jest zbyt suche, dolewamy wody. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, półtorej, by wyrosło.

3. Blat posypujemy lekko mąką i wyrabiamy ciasto przez chwilkę. Dzielimy je na 5-6 części (tyle wyjdzie nam bułek). Z każdej formujemy bułeczkę – okrągłą lub owalną – i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą nacinamy 2-3 razy nożem umoczonym w ciepłej wodzie. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny.

4. Piekarnik nagrzewamy do 220-230 stopni Celsjusza. Na samo dno piekarnika wstawiamy blaszkę lub formę żaroodporną i wlewamy do niej szklankę wody. Blachę z bułkami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30-35 minut.

Bułki i bułeczki ,

  1. Madzia
    kwiecień 24th, 2011 at 21:01 | #1

    w piecu !