Home > Fast Food > Parówki w cieście

Parówki w cieście

marzec 20th, 2011
image_pdfimage_print

Pomysł na parówki inne niż zwykle i choć połączenie parówek z ciastem drożdżowym może wydać się dziwne, w smaku są wyśmienite. Koniecznie z ketchupem.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 całe jajo
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka oleju
  • 7-8 parówek bez osłonek

Wykonanie:

Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, wlewamy do mąki. Dodajemy żółtko, śmietanę, olej oraz sól do smaku i zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na placek. Smarujemy go rozbełtanym białkiem i tniemy na paski (tyle pasków, ile mamy parówek). Każdą parówkę owijamy spiralnie paskiem ciasta. Parówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej olejem. Pieczemy ok. 20-25 minut na złoto. Podajemy z ketchupem.

Fast Food ,

  1. No comments yet.