Home > Z mięs > Mielone mięsno-warzywne

Mielone mięsno-warzywne

marzec 21st, 2011
image_pdfimage_print

Smaczne kotlety na wpół mięsne, na wpół marchewkowo-groszkowe, troszkę podsmażone, troszkę podduszone. Pyszne z frytkami z blachy i z kalafiorem.

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego
  • czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • szklanka ugotowanej marchewki z groszkiem
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • papryka w proszku (słodka)
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. Kajzerkę namaczamy w ciepłej wodzie. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, pieprz i sól do smaku oraz ugotowaną marchewkę z groszkiem. Wyrabiamy mięso, najlepiej i najwygodniej ręką. Dodajemy odciśniętą bułkę i wyrabiamy ponownie.

2. Wilgotnymi dłońmi forujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron.

3. Przekładamy kotlety do wysokiego garnka, podlewamy gorącą wodą i dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut. Podajemy z ziemniakami lub frytkami i z surówkami.

Z mięs , , ,

  1. No comments yet.