Home > Ryż i makarony > Makaron z kotlecikami

Makaron z kotlecikami

marzec 24th, 2011
image_pdfimage_print

Do tego dania wykorzystałam kotleciki mielone z tego przepisu: Mielone mięsno-warzywne. Oczywiście można użyć zwykłego mielonego mięsa i warzyw lub samego tylko mięsa, wedle upodobań. U nas było dziś na szybko i prościutko, czyli obiad z resztek.

Składniki:

  • trzy kotleciki mielone (ok. 100g)
  • makaron rurki lub świderki (ok. 2-3 dużych garści)
  • trochę wody (ja użyłam sosu, który wytworzył się z powyższych kotletów)
  • 2 duże plastry ostrego żółtego sera (u nas był Massdammer z dziurami)

Wykonanie:

1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić.

2. Kotleciki rozdrabniamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dolewamy 3-4 łyżki sosu, w którym leżały kotlety. Jeśli używamy mięsa mielonego bez uprzedniego przetworzenia, trzeba je podsmażyć na odrobinie oleju.

3. Wrzucić na patelnię makaron, przesmażać razem.

4. Ser porwać na kawałki i obłożyć makaron. Zostawić na chwilkę, po czym przemieszać. Podawać gorące.

Ryż i makarony , ,

  1. No comments yet.