Home > Wielkanoc, Z mięs > Cordon Bleu z kurczaka

Cordon Bleu z kurczaka

marzec 27th, 2011
image_pdfimage_print

Filet z kurczaka nadziewany żółtym serem i szynką, w złocistej, chrupiącej panierce, do tego zielona sałata – po prostu palce lizać! Jedno z moich ulubionych dań obiadowych na niedzielę wielkanocną :)

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 4 plastry żółtego sera (u nas była to gouda)
  • 4 plastry chudej szynki (może być konserwowa)
  • sól
  • czarny mielony pieprz
  • papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Przekrajamy w poprzek tak, by wyszły nam cztery kotlety. Rozbijamy na cienkie plastry, solimy, posypujemy pieprzem, czosnkiem i papryką. Na każdym kładziemy plaster żółtego sera i szynkę. Kotlety składamy na pół i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę (moje stało przez noc).

2. Na patelni teflonowej rozgrzewamy olej. Kotlety panierujemy delikatnie w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w tartej bułce. Kładziemy na olej i smażymy na małym ogniu na złoto z obu stron. Podajemy gorące.

3. Jako dodatek do tego dania miałam chrupiącą sałatę lodową z chudym jogurtem naturalnym – mogę polecić :)

Wielkanoc, Z mięs , ,

  1. No comments yet.