Home > Ciastka, ciasteczka, czekoladki > Ciasteczka wyciskane

Ciasteczka wyciskane

kwiecień 2nd, 2011
image_pdfimage_print

Słodkie małe co nieco, mogą być z czekoladą lub bez. Idealne do popołudniowej kawy, herbaty, czy na przegryzkę. Moje dziecko je uwielbia.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 200g margaryny Kasia
  • cukier wanilinowy
  • 40g cukru pudru
  • 2 całe jajka
  • 8 łyżek mleka
  • 100g gorzkiej czekolady (jedna tabliczka)

Wykonanie:

1. Miękką margarynę kroimy na małe kawałki i ucieramy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy jajka (po jednym). Ucieramy całość na gładką masę, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę na przemian z mlekiem.

2. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie była to końcówka z dużą gwiazdką). Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Z podanych proporcji wyszły mi dwie blachy – duża i mniejsza. Ciasteczka studzimy na blaszkach.

3. W kąpieli wodnej (mała miseczka w garnku z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę. Maczamy końce ciastek w czekoladzie i odkładamy na kratkę do zastygnięcia. Ja, zamiast maczać, polewałam ciastka łyżeczką.

Ciastka, ciasteczka, czekoladki ,

  1. No comments yet.