Home > Ryż i makarony, Z mięs > Ryż zapiekany z kurczakiem

Ryż zapiekany z kurczakiem

kwiecień 5th, 2011
image_pdfimage_print

Coś dla smakoszy chińskiego ryżu na słodko. Mimo, że z mięsem, ma łagodny posmak słodyczy dzięki dodatkowi miodu. Stosunkowo niewielka ilość tłuszczu sprawia, że potrawa jest lekkostrawna.

Składniki:

  • 3 torebki długoziarnistego ryżu
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz (czarny mielony)
  • granulowany czosnek
  • papryka w proszku (słodka)
  • dwie średnie cebule
  • 4 łyżki łagodnego ketchupu lub sosu pomidorowego
  • 100g margaryny Kasia
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 4 szklanki wody

Wykonanie:

1. Margarynę wkładamy do garnka. Dodajemy do niej 1 łyżkę słodkiej papryki, 1 łyżkę miodu, ketchup, łyżeczkę pieprzu, łyżeczkę czosnku granulowanego oraz 4 szklanki wody. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu do chwili, gdy margaryna się roztopi.

2. Pierś myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Obsypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem. Cebule obieramy i siekamy na drobno.

3. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy ryż (nieugotowany!). Na ryż wykładamy cebulę i układamy kurczaka. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej miksturą.

4. Danie zapiekamy około godziny w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni Celsjusza.

Ryż i makarony, Z mięs , , , ,

  1. No comments yet.