Mrożony deser
Deser na bazie budyniu czekoladowego (można też śmiało użyć innego smaku). Na pewno idealnie się sprawdzi w upalne dni, ponieważ mocno zmrożony, z igiełkami lodu w środku, świetnie orzeźwia i skutecznie ochładza. Deser ten powstał jakiś czas temu przez zupełny przypadek; robiłam coś innego, ale mi nie wyszło i zastanawiałam się, co zrobić z masą, a że były upały, wrzuciłam do zamrażarki. Na drugi dzień było jak znalazł. UWAGA: mrozi bardziej od zwykłych lodów ;)
Składniki:
- 1 budyń czekoladowy
- cukier do ugotowania budyniu
- pół litra mleka do ugotowania budyniu
- 1 jajko + 1 żółtko
- cukier wanilinowy
- 50g gorzkiej czekolady (pół tabliczki)
- do dekoracji wafle, rurki waflowe lub listki z białej czekolady (opcjonalnie)
Wykonanie:
1. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy, by trochę przestygł.
2. Oba żółtka rozetrzeć z łyżką ugotowanego budyniu, po czym zmiksować z pozostałym budyniem i cukrem wanilinowym.
3. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą budyniową.
4. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do budyniu. Wymieszać.
5. Całość włożyć do foremki i wstawić do zamrażarki na minimum 3-4 godziny (u mnie na ogół stoi całą noc).
Komentarze