Baba herbaciana


Ciekawa propozycja na Wielkanoc. Baba, ale nie drożdżowa, nie pomarańczowa, tylko herbaciana. Swój kolor i specyficzny smak zawdzięcza mocnej herbacie. Idealnie pasują do niej rodzynki i… filiżanka gorącej herbaty. Babka jest mięciutka, puchata i lekka. Przepis – nieco przeze mnie zmodyfikowany – pochodzi z wielkanocnego numeru czasopisma “Ciasta – sprawdzone przepisy” (Nr 4 kwiecień 2011).

Składniki:

Wykonanie:

1. Zaparzoną herbatę (ma być mocna) wlewamy do garnuszka. Dodajemy opłukane rodzynki. Gotujemy przez kilka minut (6-8). Wylewamy na sito nałożone na miskę. Herbatę odstawiamy do przestygnięcia, rodzynki zostawiamy.

2. Miękką margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem.

3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy stopniowo do masy, ciągle ucierając na małych obrotach.

4. Łyżką wlewamy ostudzoną herbatę, ucieramy. Dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy.

5. Blaszkę do babki z kominem, nacieramy tłuszczem (margaryną) i wysypujemy tartą bułką.

6. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.