Placki otrębowe Dukana


Ponieważ co jakiś czas ktoś pyta mnie, jak wyglądają i jak się robi placki otrębowe w diecie Dukana, niniejszym prezentuję owe placki :) Robi się je szybko i łatwo. Osobiście jem je już bardzo rzadko, ale jeśli ktoś przestrzega zaleceń Dukana w swojej diecie, to wypada mu te placki po prostu polubić. Prezentuję tutaj wersję podstawową, jakiej używałam do kanapek, czyli placek, a na to wędlina, czy twaróg. Ogólnie można do ciasta na placki dodać czosnku, papryki, musztardy lub przyrządzić je na słodko ze słodzikiem lub cynamonem – co kto lubi.

Składniki:

Wykonanie:

1. Jajo wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem. Dodajemy serek, porządnie mieszamy. Wrzucamy otręby oraz przyprawy i mieszamy na jednolitą masę.

2. Teflonową patelnię mocno rozgrzewamy. Zmniejszamy ogień (powinien był malutki), wylewamy ciasto porcjami (ja to robię dużą łyżką) i smażymy na rumiano z obu stron. Żeby placki przewrócić, najlepiej je lekko podważyć i sprawdzić, czy się przyrumieniły. Z podanych proporcji wychodzą dwa średnie placuszki. Są smaczne na ciepło i na zimno.