Archive

Author Archive
image_pdfimage_print

Ciasteczka brownie z pomarańczową nutką

styczeń 8th, 2020
image_pdfimage_print

Mięciutkie w środku i lekko chrupkie z zewnątrz – ciasteczka brownie to raj dla wszystkich tych, którzy uwielbiają czekoladę i którzy nie potrafią się jej oprzeć. Przygotujecie je szybko i bez problemów, zawsze się udadzą, z drobną pomocą dorosłych poradzą sobie z tym przepisem również dzieci.

Składniki:

  • 50g mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 120g cukru pudru
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekolady gorzkiej z dodatkiem pomarańczy
  • 100g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 60g masła (82%, nie zastępujemy masła margaryną)

Wykonanie:

1. Masło roztapiamy w rondelku.

2. Obie czekolady łamiemy na cząstki i mieszamy.

3. Dodajemy czekoladę do masła (zostawiając odrobinę (ok. 30g) na później).

4. Masło z czekoladą mieszamy na małym ogniu. Zestawiamy, kiedy czekolada się rozpuści.

5. Jajka ubijamy z cukrem mikserem na dużych obrotach.

6. Zmniejszamy obroty i dodajemy ciepłą (ale nie gorącą) masę czekoladową. Mieszamy.

7. Wrzucamy resztę czekolady, miksujemy.

8. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do masy czekoladowej.

9. Po dokładnym wymieszaniu wstawiamy masę do lodówki na ok. 20 minut i schładzamy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

10. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy na blachę łyżką, pamiętając o odstępach (ciastka rozpływają się i rosną). Pieczemy ok. 10-12 minut. Z blachy zdejmujemy po kolejnych 10 minutach, kiedy lekko stwardnieją (inaczej mogą się rozpaść).

11. Z podanych proporcji wychodzi ok. 15 ciasteczek.

12. Oczywiście czekolada z pomarańczami nie jest konieczna, możemy dać zwykłą – ciasteczka również wyjdą pyszne, tyle że bez nutki pomarańczy.

Ciastka, ciasteczka, czekoladki , , ,

Placuszki z kurczaka z papryką

listopad 9th, 2019
image_pdfimage_print

Już nie wiem, ile różnych wersji tego dania przygotowywałam: z warzywami, z groszkiem, z pieczarkami, z żółtym serem. W każdej wersji smakują inaczej i każda z nich jest smaczna. Dzisiaj prezentuję placuszki z kurczakiem i świeżą, czerwoną papryką.

Składniki:

  • jedna pojedyncza pierś z kurczaka
  • gruby szczypior razem z cebulkami (dymka)
  • 2 jajka
  • pół czerwonej papryki (oczywiście można dodać każdy kolor papryki, ale czerwony po prostu wygląda najładniej)
  • 2 mocno czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • papierowy ręcznik do osączania

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w małą kosteczkę. Wrzucamy do miski.

2. Paprykę kroimy w drobną kostkę.

3. Szczypior siekamy na kawałki, cebulkę kroimy w kostkę – dodajemy do mięsa.

3. Dodajemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz do smaku i porządnie mieszamy.

4. Placuszki wykładamy łyżką na gorący olej, smażymy z obu stron na złoto jak placki ziemniaczane.

5. Po zdjęciu z patelni chwilę zostawiamy na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6. Pysznie smakują z puree ziemniaczanym.

Z mięs , , , , ,

Risotto z kurczakiem

listopad 9th, 2019
image_pdfimage_print

Chodziło za mną od bardzo dawna, głównie ze względu na fakt, że moja córka uwielbia potrawy z ryżem. Risotto jest dość uniwersalne i lubi wiele różnych dodatków, u nas stanęło dzisiaj na piersi z kurczaka, ale kto wie, z czym zjemy następnym razem :)

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 cebula
  • szklanka ryżu
  • masło do smażenia, ok. 50g
  • bulion w kostkach (trzy sztuki) lub samodzielnie ugotowany rosół (ok. 1,5 litra)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Przygotowujemy bulion (może być kupny, np. Winiary). Oczywiście najlepszy będzie ugotowany samodzielnie, jednak z braku czasu u mnie był dzisiaj gotowy (z trzech kostek drobiowych rozpuszczonych w 1,5 litra wody). Ważne, by czekał gorący.

2. Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

3. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy na nią warzywa, co jakiś czas mieszając.

4. Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu i również kroimy w drobną kostkę.

5. Kiedy warzywa będą miękkie, a cebula się zeszkli, dodajemy na patelnię mięso i mieszamy.

6. Gdy pierś z kurczaka zmieni kolor, wsypujemy na patelnię surowy ryż i dokładnie łączymy z resztą składników.

7. Wlewamy do całości chochlę bulionu, mieszamy i zmniejszamy ogień. Dusimy wszystko razem pod przykryciem i kiedy ryż wypije cały płyn, dodajemy kolejną chochlę bulionu. Postępujemy tak do momentu, kiedy ryż będzie miękki.

8. Potrawę solimy, dodajemy pieprz do smaku i podajemy gorącą.

Ryż i makarony, Z mięs , , ,

Ciasto z mikrofalówki

październik 20th, 2019
image_pdfimage_print

Robiłam je bardzo często kilka lat temu, kiedy byliśmy z mężem jeszcze sami i wieczorami mieliśmy ochotę na coś słodkiego. Przypomniało nam się o nim dzisiaj i przeszukałam swoje wszystkie notatki, by znaleźć przepis, skonsultowałam się też z wujkiem Google na wszelki wypadek i powstało dzisiaj w pięć minut, w dwóch kubeczkach. Polecam na niedzielne popołudnia, kiedy sklepy są zamknięte :) Przepis pochodzi z moich notatek, ale znajdziecie go w różnych modyfikacjach wszędzie w czeluściach neta.

Składniki:

  • 4 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżki stołowe białego cukru
  • 2 płaskie łyżki słodkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki zimnego mleka

Wykonanie:

1. Składniki sypkie mieszamy w kubeczku.

2. Do składników sypkich dodajemy jajko i mieszamy.

3. Dodajemy resztę składników, porządnie ucieramy.

4. Wstawiamy do mikrofalówki na najwyższą moc (750-800W) i nastawiamy czas na 2,5 minuty.

5. Po wyjęciu z kuchenki wykrawamy nożem z naczynia i wykładamy na talerz – UWAGA! – bardzo gorące.

6. Można posypać cukrem pudrem.

7. Opcjonalnie można dodać do ciasta kawałeczki czekolady czy część cukru zastąpić brązowym. Można też dodać cukier waniliowy lub dolać kilka kropel dowolnego aromatu do ciast.


Ciasta i desery , , ,

Mikstura na przeziębienie

styczeń 16th, 2019
image_pdfimage_print

Pozytywny wpływ imbiru znany jest od lat. Dla mnie imbir to niemal codzienność: dodaję jego świeże plastry do herbaty, co nie tylko wzbogaca smak, ale również wspomaga odporność, łagodzi objawy przeziębienia i pomaga skrócić chorobę. Oczywiście nie każdy lubi smak imbiru, ale kiedy chorujemy, jesteśmy w stanie sięgnąć nawet po to, czego nie lubimy, by tylko jak najszybciej dojść do siebie. Tutaj mamy imbir w towarzystwie innych przypraw, również mocno pachnących i intensywnych w smaku. Żadnej z nich nie lubiłam, ale zapewniam, że jest to kwestia przyzwyczajenia i teraz to się zmieniło. Przepis dostałam od taty i jak tylko czuję, że coś się dzieje, zarówno z zatokami czy z gardłem, przyrządzam sobie tę “magiczną” miksturę i cóż… nie chorowałam od trzech lat. Warto spróbować :)

Składniki:

  • świeży imbir (kawałek ok. 2-3cm)
  • 5-6 goździków
  • kawałek cynamonu (w całości, ok. 2cm)
  • 1,5 szklanki wody

Wykonanie:

1. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do rondelka lub małego garnuszka.

2. Do imbiru dodajemy goździki i cynamon.

3. Całość zalewamy wodą i podgrzewamy na średnim ogniu.

4. Kiedy wszystko się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy miksturę pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.

5. Roztwór przecedzamy do szklanki, najlepiej przez gazę.

6. Miksturkę przechowujemy przez 2-3 dni w chłodnym miejscu. Dodajemy po 3-4 łyżeczki do herbaty. Osobiście pomagają mi takie 3-4 herbaty dziennie przez te 3 dni. W cieplejszym okresie można miksturę przechowywać w lodówce.

Inne , ,

Placek drożdżowy

styczeń 10th, 2019
image_pdfimage_print

Ciasto drożdżowe, do kawy czy herbaty, jako przekąska, a nawet jako kolacja lub podwieczorek, zawsze pasuje i chyba większości smakuje. Tutaj w wersji podstawowej, również dla tych, którzy “obawiają” się ciasta drożdżowego, bo nigdy im nie wychodzi. Proste i smaczne, bardzo polecam.

Składniki na ciasto:

  • ok. 240-250g mąki pszennej
  • 50g prawdziwego masła (nie zastępujemy tutaj masła margaryną)
  • 1 całe jajko
  • 40g białego cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 15g świeżych drożdży

Składniki na kruszonkę:

  • 40g mąki pszennej (lub krupczatki)
  • 40g białego cukru
  • 40g masła
  • 15g brązowego cukru (opcjonalnie – jeśli go nie damy, ilość białego cukru warto zwiększyć do 50g)

Dodatkowo:

  • cukier puder na lukier (ok. 3/4 szklanki)
  • kilka łyżeczek wody

Wykonanie:

1. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka (letniego, nie gorącego), dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na około 15 minut.

2. Masło rozpuszczamy (w rondelku bądź mikrofali) i odstawiamy do przestygnięcia.

3. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i połowę cukru wanilinowego, dodajemy rozczyn z drożdży i całe jajko. Wyrabiamy ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodajemy po odrobinie mąkę. Ciasto będzie dość luźne, jednak nie powinno mocno lepić się do rąk. Dolewamy rozpuszczone masło, zarabiamy. Kiedy ciasto wypije cały tłuszcz, zostawiamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

4. Przygotowujemy kruszonkę rozcierając składniki palcami, dodając resztę cukru wanilinowego, po czym wstawiamy ją do lodówki.

5. Wyrośnięte ciasto przekładamy do niedużej foremki (ok. 28cm x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką pszenną. Posypujemy kruszonką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny.

8. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy je w piekarniku na ok. 10 minut, a w międzyczasie przygotowujemy lukier.

9. Do cukru pudru dolewamy 2 łyżeczki wody i energicznie ucieramy, jeśli jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję, gładką i dającą się wylewać.

10. Lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto.

Ciasta i desery , , ,

Krokiety z pieczarkami

styczeń 4th, 2019
image_pdfimage_print

Oczywiście można sobie krokiety kupić, do wyboru są dostępne przeróżne smaki, jednak domowe, to domowe. Te smażę od lat, więc są sprawdzone, smaczne, dość syte i nietrudne w przygotowaniu.

Składniki na farsz:

  • ok. 300g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia pieczarek
  • odrobina smalcu lub oleju do zeszkliwienia cebuli

Składniki na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • smalec lub słonina do smażenia (do posmarowania patelni)

Krokiety:

  • bułka tarta do panierowania
  • jajko do panierowania
  • olej do smażenia

Wykonanie:

1. Pieczarki myjemy, osuszamy i blendujemy na drobno. Można je również posiekać w drobną kostkę.

2. Cebulę blendujemy na drobno (lub skrajamy w maleńką kosteczkę).

3. Pieczarki smażymy na maśle na średnim ogniu, który zwiększamy, gdy puszczą wodę.

4. Cebulę szkliwimy na odrobinie smalcu bądź oleju.

5. Kiedy z pieczarek wyparuje woda, dodajemy do nich zeszkliwioną cebulę oraz drobno posiekane jajka na twardo. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy chwilę na średnim ogniu. Nie żałujemy soli i pieprzu, ponieważ mało doprawiony farsz sprawi, że nasze krokiety będą mdłe w smaku.

6. Farsz przykrywamy pokrywką (by nie wysechł) i odstawiamy z ognia.

7. Przygotowujemy naleśniki miksując razem wszystkie składniki i smażymy je na patelni teflonowej posmarowanej odrobiną smalcu bądź przetartej słoniną (przed każdym kolejnym naleśnikiem). Staramy się ich zbyt mocno nie rumienić, chrupiące będą nam pękały podczas zwijania krokietów.

8. Usmażone naleśniki odstawiamy, by przestygły.

9. Chłodne naleśniki faszerujemy pieczarkową mieszanką i zwijamy, jak na zdjęciu.

10. Odkładamy krokiety łączeniem do dołu.

11. Panierujemy krokiety w roztrzepanym jajku oraz dokładnie w bułce tartej. Układamy na rozgrzanym oleju łączeniami do dołu i smażymy na złoto z każdej strony.

12. Podajemy z dodatkiem ketchupu.


Naleśniki, placuszki, grzanki , , ,

Oponki

listopad 25th, 2018
image_pdfimage_print

Pączuszki w formie donatów, z dziurką, smaczne, pulchne i niezbyt słodkie; dopiero po polukrowaniu nabierają słodyczy. Na pewno spodobają się i zasmakują dzieciom, ale i dorośli nie będą mogli się im oprzeć. Z podanych proporcji wychodzi około 35-38 sztuk.

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 75g margaryny Kasia
  • ćwierć szklanki wody
  • ćwierć szklanki letniego mleka
  • 1 żółtko
  • 10g świeżych drożdży
  • 25g cukru
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • cukier puder do przygotowania lukru (ok. szklanka)
  • olej do smażenia
  • ręcznik papierowy do osączania

Wykonanie:

1. Drożdże rozkruszamy i rozpuszczamy w letnim mleku.

2. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier i sól. Dodajemy rozpuszczone drożdże, wodę oraz żółtko.

3. Kasię rozpuszczamy i odstawiamy, by ostygła.

4. Składniki zagniatamy w misce tak, by wszystko się połączyło i wyszło gładkie ciasto.

5. Dolewamy do miski z ciastem przestudzoną Kasię (może być letnia) i zagniatamy ciasto do chwili, gdy wypije ono cały tłuszcz.

6. Przekładamy je wówczas na blat i dokładnie zarabiamy, aż zacznie swobodnie odchodzić od rąk.

7. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 50-60 minut.

8. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm. Wykrawamy z niego kółka (szklanką lub foremką), w środku robimy dziurkę (kieliszkiem lub mniejszą foremką) i odkładamy na bok. Z resztek znowu zagniatamy ciasto, znowu wałkujemy, itd.

9. Kiedy mamy naszykowane już wszystkie oponki, rozgrzewamy w garnku olej (najlepszy jest szeroki garnek), wkładamy oponki po 3-4 sztuki (tak, by swobodnie pływały) i smażymy na złoto z obu stron.

10. Wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe można polukrować albo poczekać do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.

11. Lukier przyrządzamy z cukru pudru i wody, dodając do cukru po troszku wodę i ucierając na gęstą, ale płynną masę.

Drożdżówki i pączki , ,