Duszona młoda kapusta

lipiec 4th, 2020
image_pdfimage_print

Tak duszona kapusta może być zarówno dodatkiem do dań obiadowych, jak i samodzielnym posiłkiem. Smakuje wyśmienicie z ziemniakami, z mięsem, z kluskami, ale również z białym pieczywem. Najlepsza letnia w ciepłe dni i gorąca w chłodniejsze. Zamiast podanej w przepisie kiełbasy, można do niej dodać boczek albo w ogóle zrezygnować z dodatków mięsnych.

Składniki:

  • 1 mała zielona (młoda) kapusta lub pół główki dużej
  • 5-6 łyżek oleju roślinnego lub oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża marchew
  • kilka gałązek koperku
  • ok. 200g kiełbasy (u mnie podwawelska, ale może być też śląska, toruńska, byleby nie miała zbyt twardej skórki)
  • 1 i 1/2 szklanki rosołu (może być z kostki – u mnie były dwie kostki: drobiowa i wołowa)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Kapustę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i wykrawamy zgrubiały głąb. Siekamy ją na kawałki i wrzucamy do miski.

2. Do docelowego garnka wlewamy połowę oleju, a gdy się zagrzeje, wsypujemy poszatkowane drobno cebule. Podsmażamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż się zeszklą.

3. Kiełbasę kroimy w półplasterki i dodajemy do cebuli. Mieszamy i smażymy razem przez ok. 10 minut (na małym ogniu).

4. Dodajemy kapustę.

5. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty i mieszamy.

6. Wlewamy gorący rosół, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy wszystko razem pod przykryciem (pokrywka powinna być lekko uchylona) przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.

7. Na patelni rozgrzewamy resztę oleju, wsypujemy mąkę, mieszamy energicznie, by nie porobiły się grudki. Dolewamy chochlę wywaru z kapusty, mieszamy. Dolewamy całość do kapusty, mieszamy, dusimy jeszcze około 5 minut.

8. W międzyczasie koperek siekamy na drobno, dodajemy do kapusty, mieszamy i zdejmujemy danie z ognia.

Inne , , , ,

Leczo

lipiec 2nd, 2020
image_pdfimage_print

Aromatyczne pomidory, soczysta papryka, lekko pikantny posmak i do tego świeża, pszenna bułeczka. Idealne danie jako obiad czy kolacja, pyszne gorące i lekko ciepłe. A jeśli masz ochotę na posiłek wegetariański, wystarczy zrezygnować z dodatku kiełbasy.

Składniki:

  • 850g papryki (u mnie dwie czerwone i dwie żółte)
  • 1300g pomidorów (u mnie malinowe)
  • 250g kiełbasy (u mnie podwawelska, ale może być też śląska lub toruńska)
  • 4 małe ząbki czosnku lub 3 średnie
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina smalcu

Wykonanie:

1. Kiełbasę kroimy na półplasterki i podsmażamy na smalcu, na średnim ogniu, na rumiano.

2. W szerokim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego poszatkowane cebule. Smażymy na małym ogniu do chwili, gdy się zeszkli.

3. Pomidory obieramy ze skórki (ja mam specjalny nożyk, ale można je również sparzyć wrzątkiem i wówczas obrać), wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

4. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy je w większą kostkę.

5. Czosnek obieramy i wyciskamy.

6. Do zeszklonej cebuli wrzucamy usmażoną kiełbasę oraz czosnek, mieszamy i smażymy razem na małym ogniu. Doprawiamy papryką w proszku, solą i pieprzem.

7. Dodajemy paprykę, mieszamy i dusimy pod lekko uchyloną pokrywką przez ok. 15 minut.

8. Dodajemy pomidory i nadal dusimy razem przez kolejne 10-15 minut.

9. Dodajemy przecier, mieszamy, dusimy dalej kilka minut.

10. Doprawiamy do smaku.

11. Podajemy ciepłe. Leczo jest najlepsze z pszennym pieczywem.

Ciasta i desery , ,

Chleb pszenny ziemniaczany (z automatu)

czerwiec 29th, 2020
image_pdfimage_print

Chleb pszenny z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Dzięki ziemniakom chleb jest lekkostrawny i długo pozostaje świeży. Mimo, że pieczony jest na drożdżach, jego smak, zapach, a nawet wygląd, są zbliżone do smaku i zapachu chlebów pieczonych na zakwasie. W samym chlebie nie czuć smaku ziemniaków, tak więc bardzo polecam wypróbować. Przepis pochodzi z książki Mirjam Beile pt.: “Chleb własnego wypieku” i podaję go już po moich modyfikacjach. Przepis na bochenek o wadze 1000g.

Składniki:

  • 450g mąki pszennej (typ 550)
  • 150g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 300ml wody
  • 80ml maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 średnie ugotowane ziemniaki

Wykonanie:

1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub traktujemy blenderem na puszystą masę (ja używam blendera).

2. Składniki umieszczamy w formie automatu w kolejności sugerowanej przez producenta.

3. Do formy wlewamy maślankę i wodę. Płyny w całości przykrywamy wymieszanymi uprzednio mąkami. W jeden róg wkruszany drożdże, w drugi dajemy sól, w trzeci cukier i gdzieś na środku ziemniaki.

2. Ustawiamy maszynę na pieczenie pieczywa zwykłego (na ogół jest to program 1), skórkę jak lubimy i wagę bochenka na 1000g. Całkowity czas wyrabiania i pieczenia to ok. trzech godzin.

Chleby na drożdżach, Chleby z automatu , , , ,

Domowa cytrynada

czerwiec 14th, 2020
image_pdfimage_print

Dzisiaj będzie orzeźwiająco, cytrynowo i kolorowo. Od dawna już pijam wodę z cytryną, ale ostatnio nabrałam ochoty przyrządzenia do sobotniego grilla czegoś do picia dla wszystkich. Za radą koleżanki stanęło na lemoniadzie czy raczej czymś bardzo do niej podobnym, ale bez gotowania cukrowych syropów i czekania aż wszystko się ładnie schłodzi. Polecam Wam na ciepłe i upalne dni cytrynadę. Będzie prosto, szybko i bardzo pysznie. Podaję składniki na litrowy dzbanek.

Składniki:

  • 4 cytryny
  • 0,5 litra wody (używam filtrowanej z dzbanka, ale może być mineralna, źródlana albo nawet przegotowana)
  • 0,5 litra wody schłodzonej w lodówce
  • 2 – 2,5 łyżeczki cukru (indywidualnie do smaku)
  • opcjonalnie listki mięty
  • opcjonalnie kostki lodu (u mnie wielokrotnego użytku)

Wykonanie:

1. Osobiście nie obieram cytryn ze skórki, przed użyciem warto je sparzyć lub umyć w gorącej wodzie.

2. Z jednej cytryny wyciskamy sok.

3. Resztę cytryn kroimy: jedną na plasterki, dwie na cząstki.

3. Do dzbanka wlewamy sok z cytryny, wrzucamy resztę cytryn, jeden lub dwa plasterki gnieciemy lekko łyżką. Posypujemy cukrem (słodzenie napoju jest sprawą indywidualną, więc polecam posypać łyżeczką cukru i potem, po wlaniu wody, spróbować, my wolimy cytrynadę kwaskową niż za słodką). Odstawiamy na pół godziny.

4. Do dzbanka wlewamy schłodzoną wodę, mieszamy. Dopełniamy resztą wody, również mieszamy.

5. Przed podaniem wsypujemy lód, możemy dodać miętę. Napój można przechować na następny dzień, najlepiej w lodówce.

Inne , ,

Chleb na zakwasie – krok po kroku

czerwiec 11th, 2020
image_pdfimage_print

Bardzo aromatyczny, pyszny, o mięciutkim miąższu, chrupiącej skórce, na prawdziwym, żytnim zakwasie. Dodałam drożdże, ponieważ zakwas, którego użyłam, jest jeszcze młody, ma ledwie dwa miesiące. Jeśli macie starszy, dobrze pracujący zakwas, możecie zmniejszyć ilość drożdży bądź nie dodać ich wcale. W przeciwnym wypadku, zwłaszcza jeśli dopiero zaczynacie przygodę z zakwasem, drożdże będą konieczne. Chleb, który prezentuję, jest prosty w wykonaniu, jak na zakwasowy dość szybko rośnie i myślę, że każdy powinien sobie z upieczeniem tego chleba poradzić. Z podanych proporcji wychodzą dwa nieduże bochenki. Jeśli chcecie spróbować z jednym, zmniejszcie proporcje o połowę. Uprzedzam jednak, że chleb ten szybko znika, zwłaszcza ciepły ;) Przepis na mój żytni zakwas znajdziecie TUTAJ.

Składniki:

  • 250g zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godzin wcześniej)
  • 20g świeżych drożdży
  • 300ml letniej wody
  • 100ml maślanki (uprzednio wyjętej z lodówki, by się nieco ogrzała)
  • 20g oleju rzepakowego
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżki stołowej soli
  • 300g mąki pszennej (typ 650)
  • 200g mąki żytniej (typ 720)

Wykonanie:

1. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki i sól. Dokładnie mieszamy.

2. W szklance wody rozcieramy drożdże i dodajemy do mąk. Dodajemy również resztę wody, zakwas i olej.

3. Całość wyrabiamy mikserem z hakami do ciasta drożdżowego – można zrobić to rękami, ale jest ono dość rzadkie, mąka żytnia ze względu na zawarte w sobie zdrowe śluzy, wyrabia się niezwykle ciężko, oblepia ręce i wyrabianie hakami jest po prostu o wiele prostsze.

4. Ciasto po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

5. Po godzinie ciasto przekładamy do dwóch foremek (o wymiarach ok. 26cm x 12cm) wyłożonych papierem lub wysmarowanych olejem i posypanych mąką. U mnie była forma szklana i silikonowa, szklaną wystarczyło natłuścić olejem, silikonowa niczego takiego nie wymaga.

6. Foremki przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na kolejną godzinę.

7. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni Celsjusza. Do nagrzanego wkładamy foremki z chlebem, naparowujemy ścianki piekarnika spryskiwaczem z czystą wodą (wystarczą 3-4 psiki) i zamykamy. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy chleb około 20 minut.

8. Uchylamy piekarnik i ponownie naparowujemy. Chleb pieczemy dalej kolejne 20 minut.

9. Po tym czasie bochenki są gotowe. Wyjmujemy je, zostawiamy na 10 minut w foremkach, po czym wytrząsamy z foremek i dalej studzimy na kuchennej kratce.

10. Chleb ten obłędnie pachnie i ciężko się nie skusić na ciepłą jeszcze kromkę z masłem, na szczęście nawet ciepły kroi się nieźle ;)

Chleby na zakwasie , , ,

Kotlety de volaille

czerwiec 10th, 2020
image_pdfimage_print

Odkąd pamiętam u mnie w domu co jakiś czas pojawiały się kotlety de volaille, z pysznie rozpływającym się masełkiem, pachnące, kruche i po prostu przepyszne. Wiem, że są różne wersje przyrządzania kotletów, ja podaję taką, jaką wyniosłam z domu, najprostszą, pasującą też dzieciom. Można z nimi eksperymentować, dodając do środka na przykład natkę pietruszki czy inne ulubione dodatki.

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka (duże)
  • masło w kostce
  • sól
  • czosnek granulowany
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

1. Piersi przekrajamy na pół, każdą pojedynczą przedzielamy wzdłuż na cieńsze plastry.

2. Każdy kotlet lekko rozbijamy tłuczkiem.

3. Mięso obsypujemy solą i czosnkiem granulowanym.

4. Na kotlecie kładziemy kostkę masła i zawijamy mięso tak, jak pokazałam na zdjęciu, pamiętając o zwinięciu do środka boków, by masło nie wylało nam się w trakcie smażenia. Kotlety odkładamy na talerz łączeniem do dołu.

5. Kotlety dokładnie panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

6. Smażymy na rozgrzanym oleju, obracając, na złoto z każdej strony.

7. Pyszne z ziemniakami i zimnymi surówkami, również z sałatą ze śmietaną. Są również smaczne zimne, krojone w plasterki, na przykład na kanapki.

Z mięs , , , ,

Delikatne fileciki z warzywami

czerwiec 10th, 2020
image_pdfimage_print

Delikatne, kruchutkie i bardzo smaczne fileciki z piersi kurczaka. Tutaj z dodatkiem warzyw, w lekkim sosie, pyszne z młodymi ziemniakami i dodatkiem surówek – u nas z marchewką z groszkiem na ciepło. Bardzo polecam, również dla dzieci.

Składniki:

  • dwie podwójne piersi z kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • nieduży por
  • kostka rosołowa lub bulion drobiowy
  • kilka gałązek koperku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól
  • czosnek granulowany
  • olej lub oliwa do smażenia
  • mąką pszenna do obtoczenia mięsa

Wykonanie:

1. Piersi kroimy na mniejsze kawałki i lekko rozbijamy tłuczkiem.

2. Obsypujemy solą i czosnkiem.

3. Mięso obtaczamy lekko w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, na złoto z obu stron.

4. Usmażone mięso odkładamy.

5. Na tłuszcz po mięsie wrzucamy startą na tarce o grubych oczkach marchew oraz posiekany por. Przesmażamy kilka minut, po czym wlewamy bulion (bądź rosołek rozprowadzony uprzednio we wrzątku). Zagotowujemy.

6. Dodajemy śmietanę, mieszamy.

7. Do warzyw wkładamy mięso, mieszamy, dusimy ok. 10-15 minut.

8. Po tym czasie dosypujemy posiekany koper, mieszamy i zdejmujemy danie z ognia.

Z mięs , , , , ,

Chleb z dodatkiem jajek (z automatu)

maj 28th, 2020
image_pdfimage_print

Chleb mieszany, pszenno-żytni na drożdżach, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i jajek. Jest smaczny i długo pozostaje świeży, polecam jako pieczywo codzienne.

Składniki:

  • 470g mąki pszennej (typ 550)
  • 100g mąki żytniej (typ 720)
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 2 łyżeczki soli
  • 20g świeżych drożdży
  • maślanka (ok. 250ml)
  • 100ml wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 całe jajka

Wykonanie:

1. Składniki umieszczamy w formie automatu w kolejności sugerowanej przez producenta.

2. Jajka roztrzepujemy i wlewamy do naczynia z podziałką. Dopełniamy maślanką do 370ml. Wlewamy całość do formy, dodajemy wodę, olej i wszystko w całości równo przykrywamy wymieszanymi wcześniej mąkami. Do jednego kąta formy wsypujemy sól, do dołka na środku wkruszamy drożdże, do drugiego sypiemy cukier.

2. Ustawiamy maszynę na pieczenie pieczywa zwykłego (na ogół jest to program 1), skórkę jak lubimy i wagę bochenka na 1000g. Całkowity czas wyrabiania i pieczenia to ok. trzech godzin.

Chleby na drożdżach, Chleby z automatu , ,