Drożdżowe łabędzie z lukrem

kwiecień 5th, 2020
image_pdfimage_print

Ponownie drożdżówki, ale tym razem w mniejszej wersji, w kształcie łabądków i dodatkowo z lukrem. Zamiast lukru można je oprószyć cukrem pudrem. Nie za słodkie, idealne do herbaty i na drugie śniadanie czy kolację. Z podanych proporcji wychodzi 8 sztuk.

Składniki na ciasto:

  • 270g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 25g świeżych drożdży
  • pół szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki letniej wody
  • ok. 20g roztopionego masła (prawdziwego, minimum 82%)
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • ok. 1 szklanki cukru pudru
  • woda

Wykonanie:

1. Drożdże wkruszamy do dużej miski, dodajemy 3 łyżki cukru, rozcieramy razem. Wlewamy letnie mleko, mieszamy. Dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.

2. Kiedy odczyn wyrośnie, wsypujemy do niego mąkę, wbijamy całe jajko, wsypujemy szczyptę soli, cukier oraz wlewamy wodę. Wyrabiamy wszystko razem najlepiej rękami. Kiedy składniki dobrze się połączą, wlewamy stopione, ciepłe masło (ale nie gorące) i wyrabiamy całość, aż ciasto wypije cały tłuszcz. Przykrywamy je wówczas ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

3. Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Lekko je zagniatamy, by wypuściło powietrze, dzielimy na osiem równych części i każdą rozwałkowujemy na cienki okrągły placek. Każde kółeczko składamy na pół, robimy nacięcia jak pokazałam na zdjęciu i formujemy łabędzia (sposób zgapiony z czeluści Internetu, niestety nie pamiętam już, skąd).

4. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pomiędzy nimi większe odległości (urosną!). Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut, by jeszcze podrosły.

5. Każdą drożdżówkę smarujemy rozbełtanym żółtkiem.

6. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni Celsjusza.

7. Po upieczeniu studzimy przez 10 minut na kratce. Lukrujemy jeszcze ciepłe. Do cukru pudru dodajemy po troszku wody i ucieramy, aż lukier nabierze gęstej, ale lejącej się konsystencji. Kiedy zastygnie, malujemy łabędziom oczka – ja to zrobiłam cukrowym pisakiem, ale można użyć czekoladowej posypki, kawałka skórki pomarańczowej albo rodzynek.

Ciasta i desery, Drożdżówki i pączki ,

Drożdżówki z kruszonką

marzec 21st, 2020
image_pdfimage_print

Zmodyfikowany przepis na nasze drożdżówki, tym razem w “biedniejszej” wersji, bez nadzienia, ponieważ takich właśnie zażyczyła sobie moja córka. Bez marmolady, budyniu i lukru, za to z kruszonką. Nadal pyszne, pulchniutkie, idealne do herbaty. Podane składniki wystarczają na sześć sztuk.

Składniki na ciasto:

  • 250g mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 30g świeżych drożdży
  • pół szklanki letniego mleka
  • 2 łyżki letniej wody
  • ok. 15g roztopionego masła (prawdziwego, minimum 82%)
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 2 łyżki mąki krupczatki (można zastąpić ją w ostateczności mąką pszenną)
  • 30g masła
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

1. Drożdże wkruszamy do dużej miski, dodajemy 3 łyżki cukru, rozcieramy razem. Wlewamy letnie mleko, mieszamy. Dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Kiedy odczyn wyrośnie, wsypujemy do niego mąkę, wbijamy jajko, wsypujemy szczyptę soli, cukier oraz wlewamy wodę. Wyrabiamy wszystko razem, najlepiej i najwygodniej rękami. Kiedy składniki dobrze się połączą, dodajemy stopione, ciepłe masło i wyrabiamy całość, aż ciasto wypije cały tłuszcz. Przykrywamy wówczas ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.

3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, lekko zagniatamy, by wypuściło powietrze, dzielimy na sześć równych części i każdą rozwałkowujemy na cienki placek. Zwijamy w różne kształty, co nam przyjdzie do głowy, ślimaczki, rogaliki, warkocze.

4. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pomiędzy nimi większe odległości (urosną!). Odstawiamy na pół godziny, by jeszcze podrosły.

5. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Składniki wsypujemy do miski i rozcieramy wszystko palcami tak, by potworzyły się grudki.

6. Każdą drożdżówkę smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy kruszonką.

7. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni Celsjusza.

8. Po upieczeniu studzimy na kratce. Można oczywiście polukrować.

Drożdżówki i pączki , ,

Ciasteczka brownie z pomarańczową nutką

styczeń 8th, 2020
image_pdfimage_print

Mięciutkie w środku i lekko chrupkie z zewnątrz – ciasteczka brownie to raj dla wszystkich tych, którzy uwielbiają czekoladę i którzy nie potrafią się jej oprzeć. Przygotujecie je szybko i bez problemów, zawsze się udadzą, z drobną pomocą dorosłych poradzą sobie z tym przepisem również dzieci.

Składniki:

  • 50g mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 120g cukru pudru
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekolady gorzkiej z dodatkiem pomarańczy
  • 100g czekolady deserowej lub mlecznej
  • 60g masła (82%, nie zastępujemy masła margaryną)

Wykonanie:

1. Masło roztapiamy w rondelku.

2. Obie czekolady łamiemy na cząstki i mieszamy.

3. Dodajemy czekoladę do masła (zostawiając odrobinę (ok. 30g) na później).

4. Masło z czekoladą mieszamy na małym ogniu. Zestawiamy, kiedy czekolada się rozpuści.

5. Jajka ubijamy z cukrem mikserem na dużych obrotach.

6. Zmniejszamy obroty i dodajemy ciepłą (ale nie gorącą) masę czekoladową. Mieszamy.

7. Wrzucamy resztę czekolady, miksujemy.

8. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodajemy do masy czekoladowej.

9. Po dokładnym wymieszaniu wstawiamy masę do lodówki na ok. 20 minut i schładzamy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

10. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę wykładamy na blachę łyżką, pamiętając o odstępach (ciastka rozpływają się i rosną). Pieczemy ok. 10-12 minut. Z blachy zdejmujemy po kolejnych 10 minutach, kiedy lekko stwardnieją (inaczej mogą się rozpaść).

11. Z podanych proporcji wychodzi ok. 15 ciasteczek.

12. Oczywiście czekolada z pomarańczami nie jest konieczna, możemy dać zwykłą – ciasteczka również wyjdą pyszne, tyle że bez nutki pomarańczy.

Ciastka, ciasteczka, czekoladki , , ,

Placuszki z kurczaka z papryką

listopad 9th, 2019
image_pdfimage_print

Już nie wiem, ile różnych wersji tego dania przygotowywałam: z warzywami, z groszkiem, z pieczarkami, z żółtym serem. W każdej wersji smakują inaczej i każda z nich jest smaczna. Dzisiaj prezentuję placuszki z kurczakiem i świeżą, czerwoną papryką.

Składniki:

  • jedna pojedyncza pierś z kurczaka
  • gruby szczypior razem z cebulkami (dymka)
  • 2 jajka
  • pół czerwonej papryki (oczywiście można dodać każdy kolor papryki, ale czerwony po prostu wygląda najładniej)
  • 2 mocno czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • papierowy ręcznik do osączania

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w małą kosteczkę. Wrzucamy do miski.

2. Paprykę kroimy w drobną kostkę.

3. Szczypior siekamy na kawałki, cebulkę kroimy w kostkę – dodajemy do mięsa.

3. Dodajemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz do smaku i porządnie mieszamy.

4. Placuszki wykładamy łyżką na gorący olej, smażymy z obu stron na złoto jak placki ziemniaczane.

5. Po zdjęciu z patelni chwilę zostawiamy na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6. Pysznie smakują z puree ziemniaczanym.

Z mięs , , , , ,

Risotto z kurczakiem

listopad 9th, 2019
image_pdfimage_print

Chodziło za mną od bardzo dawna, głównie ze względu na fakt, że moja córka uwielbia potrawy z ryżem. Risotto jest dość uniwersalne i lubi wiele różnych dodatków, u nas stanęło dzisiaj na piersi z kurczaka, ale kto wie, z czym zjemy następnym razem :)

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 cebula
  • szklanka ryżu
  • masło do smażenia, ok. 50g
  • bulion w kostkach (trzy sztuki) lub samodzielnie ugotowany rosół (ok. 1,5 litra)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Przygotowujemy bulion (może być kupny, np. Winiary). Oczywiście najlepszy będzie ugotowany samodzielnie, jednak z braku czasu u mnie był dzisiaj gotowy (z trzech kostek drobiowych rozpuszczonych w 1,5 litra wody). Ważne, by czekał gorący.

2. Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

3. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy na nią warzywa, co jakiś czas mieszając.

4. Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu i również kroimy w drobną kostkę.

5. Kiedy warzywa będą miękkie, a cebula się zeszkli, dodajemy na patelnię mięso i mieszamy.

6. Gdy pierś z kurczaka zmieni kolor, wsypujemy na patelnię surowy ryż i dokładnie łączymy z resztą składników.

7. Wlewamy do całości chochlę bulionu, mieszamy i zmniejszamy ogień. Dusimy wszystko razem pod przykryciem i kiedy ryż wypije cały płyn, dodajemy kolejną chochlę bulionu. Postępujemy tak do momentu, kiedy ryż będzie miękki.

8. Potrawę solimy, dodajemy pieprz do smaku i podajemy gorącą.

Ryż i makarony, Z mięs , , ,

Ciasto z mikrofalówki

październik 20th, 2019
image_pdfimage_print

Robiłam je bardzo często kilka lat temu, kiedy byliśmy z mężem jeszcze sami i wieczorami mieliśmy ochotę na coś słodkiego. Przypomniało nam się o nim dzisiaj i przeszukałam swoje wszystkie notatki, by znaleźć przepis, skonsultowałam się też z wujkiem Google na wszelki wypadek i powstało dzisiaj w pięć minut, w dwóch kubeczkach. Polecam na niedzielne popołudnia, kiedy sklepy są zamknięte :) Przepis pochodzi z moich notatek, ale znajdziecie go w różnych modyfikacjach wszędzie w czeluściach neta.

Składniki:

  • 4 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżki stołowe białego cukru
  • 2 płaskie łyżki słodkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki zimnego mleka

Wykonanie:

1. Składniki sypkie mieszamy w kubeczku.

2. Do składników sypkich dodajemy jajko i mieszamy.

3. Dodajemy resztę składników, porządnie ucieramy.

4. Wstawiamy do mikrofalówki na najwyższą moc (750-800W) i nastawiamy czas na 2,5 minuty.

5. Po wyjęciu z kuchenki wykrawamy nożem z naczynia i wykładamy na talerz – UWAGA! – bardzo gorące.

6. Można posypać cukrem pudrem.

7. Opcjonalnie można dodać do ciasta kawałeczki czekolady czy część cukru zastąpić brązowym. Można też dodać cukier waniliowy lub dolać kilka kropel dowolnego aromatu do ciast.


Ciasta i desery , , ,

Mikstura na przeziębienie

styczeń 16th, 2019
image_pdfimage_print

Pozytywny wpływ imbiru znany jest od lat. Dla mnie imbir to niemal codzienność: dodaję jego świeże plastry do herbaty, co nie tylko wzbogaca smak, ale również wspomaga odporność, łagodzi objawy przeziębienia i pomaga skrócić chorobę. Oczywiście nie każdy lubi smak imbiru, ale kiedy chorujemy, jesteśmy w stanie sięgnąć nawet po to, czego nie lubimy, by tylko jak najszybciej dojść do siebie. Tutaj mamy imbir w towarzystwie innych przypraw, również mocno pachnących i intensywnych w smaku. Żadnej z nich nie lubiłam, ale zapewniam, że jest to kwestia przyzwyczajenia i teraz to się zmieniło. Przepis dostałam od taty i jak tylko czuję, że coś się dzieje, zarówno z zatokami czy z gardłem, przyrządzam sobie tę “magiczną” miksturę i cóż… nie chorowałam od trzech lat. Warto spróbować :)

Składniki:

  • świeży imbir (kawałek ok. 2-3cm)
  • 5-6 goździków
  • kawałek cynamonu (w całości, ok. 2cm)
  • 1,5 szklanki wody

Wykonanie:

1. Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do rondelka lub małego garnuszka.

2. Do imbiru dodajemy goździki i cynamon.

3. Całość zalewamy wodą i podgrzewamy na średnim ogniu.

4. Kiedy wszystko się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy miksturę pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.

5. Roztwór przecedzamy do szklanki, najlepiej przez gazę.

6. Miksturkę przechowujemy przez 2-3 dni w chłodnym miejscu. Dodajemy po 3-4 łyżeczki do herbaty. Osobiście pomagają mi takie 3-4 herbaty dziennie przez te 3 dni. W cieplejszym okresie można miksturę przechowywać w lodówce.

Inne , ,

Placek drożdżowy

styczeń 10th, 2019
image_pdfimage_print

Ciasto drożdżowe, do kawy czy herbaty, jako przekąska, a nawet jako kolacja lub podwieczorek, zawsze pasuje i chyba większości smakuje. Tutaj w wersji podstawowej, również dla tych, którzy “obawiają” się ciasta drożdżowego, bo nigdy im nie wychodzi. Proste i smaczne, bardzo polecam.

Składniki na ciasto:

  • ok. 240-250g mąki pszennej
  • 50g prawdziwego masła (nie zastępujemy tutaj masła margaryną)
  • 1 całe jajko
  • 40g białego cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 15g świeżych drożdży

Składniki na kruszonkę:

  • 40g mąki pszennej (lub krupczatki)
  • 40g białego cukru
  • 40g masła
  • 15g brązowego cukru (opcjonalnie – jeśli go nie damy, ilość białego cukru warto zwiększyć do 50g)

Dodatkowo:

  • cukier puder na lukier (ok. 3/4 szklanki)
  • kilka łyżeczek wody

Wykonanie:

1. Drożdże wkruszamy do ciepłego mleka (letniego, nie gorącego), dodajemy łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na około 15 minut.

2. Masło rozpuszczamy (w rondelku bądź mikrofali) i odstawiamy do przestygnięcia.

3. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i połowę cukru wanilinowego, dodajemy rozczyn z drożdży i całe jajko. Wyrabiamy ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt mokre, dodajemy po odrobinie mąkę. Ciasto będzie dość luźne, jednak nie powinno mocno lepić się do rąk. Dolewamy rozpuszczone masło, zarabiamy. Kiedy ciasto wypije cały tłuszcz, zostawiamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

4. Przygotowujemy kruszonkę rozcierając składniki palcami, dodając resztę cukru wanilinowego, po czym wstawiamy ją do lodówki.

5. Wyrośnięte ciasto przekładamy do niedużej foremki (ok. 28cm x 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką pszenną. Posypujemy kruszonką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, tym razem na pół godziny.

8. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy je w piekarniku na ok. 10 minut, a w międzyczasie przygotowujemy lukier.

9. Do cukru pudru dolewamy 2 łyżeczki wody i energicznie ucieramy, jeśli jest zbyt gęsty, dolewamy odrobinę wody. Lukier powinien mieć gęstą konsystencję, gładką i dającą się wylewać.

10. Lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto.

Ciasta i desery , , ,