Zakręcona pizza

czerwiec 24th, 2018
image_pdfimage_print

Pomysł na kształt zaczerpnięty z Internetu, choć to, co widziałam, to zdaje się było słodkie ciasto drożdżowe. Domową pizzę piekę od ponad 10 lat, zawsze się udaje, zawsze smakuje. Pomyślałam, że może warto ją jakoś urozmaicić, no i okazał się to strzał w dziesiątkę ;)

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 całe jajko
  • 20 g świeżych drożdży
  • pół szklanki letniego mleka
  • ciepła woda (nie jest konieczna, ale może się przydać)
  • Na wierzch:

    • ketchup (może być sos pomidorowy)
    • 200 g tartego żółtego sera
    • opcjonalnie pieczarki, pomidor, boczek, papryka, oliwki – co kto lubi (u mnie była tym razem wersja dla dzieci, więc skromnie)

    Wykonanie:

    1. Drożdże wkruszamy do mleka i rozcieramy.

    2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy rozczyn z drożdży (nie wymaga rośnięcia), sól, jajko oraz olej. Zagniatamy ciasto, w miarę potrzeby dolewając ciepłej wody. Powinno być elastyczne. Jeśli chcemy, by pizza była chrupiąca, ciasto powinno być lekko wilgotne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.

    3. Ciasto dzielimy na dwie równe połowy.

    4. Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na dużą blachę wysmarowaną cienko olejem. Placek smarujemy ketchupem i posypujemy serem. Drugą połowę ciasta również rozwałkowujemy i przykrywamy nią ten pierwszy.

    5. Na środku pizzy stawiamy szklankę dnem do góry (nie wciskamy jej w ciasto). Od szklanki, promieniście przekrajamy placek tak, by powstawały trójkąty. Każdy z nich łapiemy za zewnętrzny brzeg i przekręcamy dwukrotnie.

    6. Pizzę pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

    7. Podajemy z ketchupem lub sosami, np. czosnkowym.

    Fast Food , ,

Szyszki

październik 23rd, 2016
image_pdfimage_print

Kiedy w latach osiemdziesiątych na sklepowych półkach nie było wyboru słodkości, cukierków, ciasteczek czy ciast, zazwyczaj kombinowało się w domu i wymyślało słodycze inne niż wszystkie. Kto zna szyszki? U nas często gościły na stole, a niedawno zrobiłam je głównie po to, by pokazać mojej dziewięcioletniej córce, jak smakują i co polskie mamy potrafiły zdziałać za komuny :)

Składniki:

  • 300g krówek (jasnych, mlecznych)
  • 80g toffi (czekoladowych)
  • 60g ryżu preparowanego

Wykonanie:

1. Krówki i toffi odwijamy z papierków i wrzucamy do garnka. Stawiamy na bardzo delikatnym ogniu i rozpuszczamy, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.

2. Kiedy cukierki się rozpuszczą i zmieszają ze sobą, zdejmujemy całość z ognia.

3. Dodajemy ryż preparowany, mieszamy.

4. Z masy lepimy rękami szyszki (ostrożnie: gorące!).

5. Odkładamy na talerz, by przestygły.

6. Tego dnia szyszki będą twarde, ale jeśli zostawimy je przez noc na wierzchu, lekko zmiękną.

Ciastka, ciasteczka, czekoladki , ,

Placek drożdżowy z truskawkami

czerwiec 13th, 2016
image_pdfimage_print

Lubicie wypieki z sezonowymi owocami? Truskawki, wiśnie, porzeczki – pyszne w połączeniu ze słodkim ciastem. Oczywiście na pierwszy ogień zawsze idą truskawki, bo pojawiają się najwcześniej. Miałam mały ich nadmiar, a ponieważ już od jakiegoś czasu chodziło za mną ciasto z owocami, padło dzisiaj na drożdżowe z truskawkami i cukrem pudrem. Upiekłam je dosłownie godzinę temu i musiałam odganiać od niego rodzinę, by szybko robić zdjęcie, bo bałam się, że nie zdążę go Wam zaprezentować :)

Składniki na ciasto:

  • 70g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki lekko ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 150g prawdziwego masła
  • truskawki (ok. 150g), tyle, by zakryć nimi dość gęsto ciasto w blasze
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

1. Do miski wlewamy pół szklanki letniego mleka, wsypujemy dwie łyżeczki cukru, wkruszamy drożdże i wszystko rozcieramy razem. Odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia.

2. Masło topimy w mikrofalówce lub w rondelku i odstawiamy, by przestygło.

3. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli oraz cukier, żółtka i resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Zagniatamy ręką lub mikserem wyposażonym w haki do wyrabiania drożdżowego ciasta. Do wyrobionego ciasta wlewamy masło i zarabiamy dalej, aż ciasto wypije cały tłuszcz. Ciasto to jest dość luźne, więc nie przejmujcie się, że nie będzie odchodziło lekko i elegancko od rąk. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

4. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy, przekrawamy na pół, jeśli są większe, to dzielimy je na cztery części.

5. Blaszkę (ok. 28cm x 24cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką (jeśli wolicie, można wysypać bułką tartą). Do blachy wkładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i układamy na niej truskawki. Odstawiamy na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia.

7. Nagrzewamy piekarnik do około 180 stopni Celsjusza. Wstawiamy ciasto i pieczemy je ok. 45 minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze na 15 minut w gorącym piekarniku.

8. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, a kiedy nieco przestygnie, posypujemy cukrem pudrem. Świeże ciężko się kroi, ale zapewniam, że i tak warto :)

Ciasta i desery , ,

Sernik z polewą

maj 8th, 2016
image_pdfimage_print

Sernik, który pamiętam z dzieciństwa. Jedno z najczęściej pieczonych ciast przez mojego tatę. Zapach tego ciasta zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem, świętami Bożego Narodzenia, wylizywaniem łyżek, misek i resztek polewy kakaowej z garnka oraz z całą otoczką dziecięcych wspomnień z tamtym czasów. Pyszny, puszysty, idealny. Bardzo lubię i gorąco zachęcam do pieczenia i spróbowania :)

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki kakao ciemnego naturalnego
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 100g masła (prawdziwego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • połowa fiolki zapachu migdałowego do ciast

Składniki na ser:

  • 1kg twarogu (półtłustego lub tłustego)
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka (żółtka osobno i białka osobno)
  • 1 szklanka cukru
  • połowa fiolki zapachu migdałowego do ciast
  • 3/4 szklanki rodzynek

Składniki na polewę:

  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao ciemnego naturalnego
  • 55g masła

Wykonanie:

1. Składniki na ciasto dobrze zagniatamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.

2. Twaróg mielimy (ja swój zawsze traktuję blenderem, ale nie na miazgę). Do twarogu dodajemy po jednym żółtku (białka zostawiamy w osobnej misce) i ucieramy. Dodajemy resztę składników, ucieramy. Dorzucamy osączone rodzynki, ucieramy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy pianę. Sztywną pianę delikatnie dodajemy do masy twarogowej i całość mieszamy.

3. Blachę o wymiarach ok. 32x20cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.

4. Około 2/3 ciasta z lodówki ścieramy na tarce o dużych oczkach na blachę tak, by pokryło ono dno.

5. Na ciasto wykładamy masę twarogową.

6. Na ser ścieramy resztę ciasta.

7. Sernik pieczemy około 45 minut w temperaturze 175-180 stopni Celsjusza.

8. Składniki na polewę wkładamy do rondelka. Podgrzewamy mieszając na małym ogniu, aż całość się rozpuści i połączy.

9. Jeszcze gorące ciasto dekorujemy polewą. Trzeba zrobić to na świeżo i szybko, ponieważ polewa bardzo szybko zastyga.

10. Sernik najsmaczniejszy jest na zimno i na drugi dzień.

Ciasta i desery, Na Boże Narodzenie , ,

Puszyste naleśniki ze śmietany

kwiecień 19th, 2016
image_pdfimage_print

Puszyste, grubsze, przepyszne z syropem klonowym lub cukrem pudrem, pachnące lekko masłem i śmietaną. W smaku leciutko kwaskowe, co cudownie komponuje się ze słodyczą syropu klonowego. Można je jeść z twarogiem, z serkiem homogenizowanym albo puste, za to zawsze na słodko. Ostatnio wiodą u nas prym w dziedzinie naleśnikowej :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 350ml śmietany 18%
  • 6-7 łyżeczek cukru
  • torebka cukru wanilinowego lub łyżka cukru waniliowego
  • masło do smażenia
  • dodatkowo: syrop klonowy lub cukier puder

Wykonanie:

1. Składniki miksujemy na gęste ciasto i odstawiamy na 20-30 minut.

2. Na niedużej, teflonowej patelni roztapiamy odrobinę masła. Wlewamy ciasto partiami, każdorazowo roztapiając na patelni odrobinę masła.

3. Naleśniki smażymy na złoto z obu stron. Podajemy ciepłe z dodatkami.

4. Z podanych proporcji wychodzi około 12-14 naleśników.

Naleśniki, placuszki, grzanki , ,

Muffinki łaciate

kwiecień 19th, 2016
image_pdfimage_print

Którejś soboty rano moja ośmioletnia córka oświadczyła, że chce samodzielnie upiec muffinki. I mają być z czekoladą. I koniecznie łaciate. I najlepiej z polewą i ona wszystko zrobi sama. W porządku. Kupiłyśmy co trzeba i upiekła. Wszystko odważyła sama, zrobiła sama, ja tylko włożyłam do piekarnika i wyjęłam. Polecam do upieczenia z dziećmi :)

Składniki:

  • 270g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 80g cukru pudru
  • 2 całe jajka
  • szklanka mleka
  • 80g stopionego masła
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżeczka aromatu migdałowego do ciast
  • 3-4 łyżki czekolady w proszku lub słodkiego kakao
  • 12 kostek gorzkiej czekolady (u nas Jedyna Wedla)

Wykonanie:

1. Suche składniki (poza czekoladą) mieszamy ze sobą. Masło topimy i mieszamy z resztą składników mokrych (przestudzonych). Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy widelcem.

2. Połowę ciasta odlewamy do drugiej miski. Dodajemy do niej czekoladę i mieszamy.

3. Do formy na babeczki (zwykłą natłuszczamy i wysypujemy mąką lub wykładamy papilotkami, silikonowa bez tych zabiegów) wlewamy porcję ciasta jasnego, na to ciemnego, wkładamy kostkę czekolady, znowu wlewamy trochę ciasta jasnego i trochę ciemnego – całość do ok. 2/3 wysokości foremki.

4. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu studzimy na kratce.

5. Babeczki można udekorować polewą lub lukrem albo posypać cukrem pudrem.

Muffinki i babeczki , ,

Chleb mieszany z automatu

luty 8th, 2016
image_pdfimage_print

Dawno już nie było tutaj chleba z maszyny, a ponieważ kupiłam ostatnio kilka mieszanek do wypieku chleba, postanowiłam popróbować i pokazać Wam, co tam smacznego z tego wyszło. Na opakowaniu mąki jest wprawdzie przepis, jak przyrządzić taki chleb, ale i tak zrobiłam po swojemu, z wykorzystaniem maślanki, ponieważ takie chleby smakują nam najbardziej. Podaję proporcje na bochenek o wadze 750g.

Składniki:

  • 500g mąki pszenno-żytniej – użyłam konkretnej mieszanki do wypieku chleba (firmy Polskie Młyny)
  • 200ml maślanki naturalnej
  • 90ml wody
  • 15g świeżych drożdży (lub 7g sproszkowanych)

Wykonanie:

1. Maślankę mieszamy z wodą i wlewamy do formy automatu.

2. W całości przysypujemy płyn mąką.

3. Na wierzch wkruszamy (lub wsypujemy) drożdże.

4. Maszynę nastawiamy na program “pieczywo zwykłe”, o średnio rumianej skórce, wadze 750g – w większości maszyn będzie to program numer 1.

 

Chleby na drożdżach, Chleby z automatu , ,

Ciasto bananowe

październik 15th, 2015
image_pdfimage_print

Tradycyjny banana bread, choć z chlebem ciasto to ma niewiele wspólnego, a ściślej mówiąc, zupełnie nic. Jest słodkie, wilgotne, bananowe i bardzo smaczne. To jeden z najprostszych przepisów na ciasto, jakie w swoim życiu wypróbowałam. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki, proporcje podaję po moich osobistych modyfikacjach.

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 75g roztopionego masła
  • 0,5 szklanki cukru białego
  • 0,5 szklanki cukru brązowego
  • 1 całe jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast
  • 210g mąki pszennej

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

2. Mąkę i sodę mieszamy w misce i odstawiamy.

3. Banany obieramy ze skórki i gnieciemy widelcem. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy razem. Dodajemy cukry, roztrzepane jajko i aromat, mieszamy. Dodajemy mąkę z sodą i mieszamy do połączenia składników.

4. Ciasto wlewamy do keksówki o wymiarach 10x20cm, wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. U mnie była forma silikonowa, więc bez papieru i masła do smarowania.

5. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, do suchego patyczka. Zostawiamy w piekarniku na dziesięć minut, potem wyjmujemy i studzimy w formie.

Ciasta i desery , ,