Home > Ciasta i desery > Placek drożdżowy z rodzynkami

Placek drożdżowy z rodzynkami

styczeń 8th, 2012
image_pdfimage_print

No i wreszcie jakieś drożdżowe ciasto – chodziło za mną takie od tygodni. Pachnące, puszyste, dobrze wyrośnięte, podczas pieczenia nie można się doczekać choćby kawałeczka. Polecam, zwłaszcza przy takiej nieciekawej pogodzie.

Składniki na ciasto:

  • 70g świeżych drożdży
  • półtorej szklanki ciepłego mleka
  • 4 żółtka
  • 5 szklanek mąki pszennej (szklanka ok. 250g) – mnie zabrakło mąki, więc uzupełniłam ją szklanką skrobi kukurydzianej
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 200g masła
  • 2/3 szklanki rodzynek

Na lukier:

  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżeczki wody

Na kruszonkę:

  • 4-5 łyżek mąki krupczatki
  • 4 łyżeczki cukru
  • mniej niż ćwiartka kostki margaryny lub masła

Wykonanie:

1. Do miseczki wlewamy pół szklanki letniego mleka, wsypujemy dwie łyżeczki cukru i mieszamy. Wkruszamy drożdże, rozcieramy razem i odstawiamy wszystko w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia.

2. Masło topimy w mikrofalówce lub w rondelku i odstawiamy, by przestygło.

3. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą lub gorącym mlekiem (u mnie pół na pół).

4. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli oraz cukier, żółtka i resztę mleka oraz rozczyn z drożdży. Zagniatamy ręką. Do wyrobionego ciasta wlewamy masło i zarabiamy dalej, aż ciasto wypije cały tłuszcz. Wyrabiamy dalej. Dobrze wyrobione ciasto bez problemu odchodzi od rąk i od miski. Wsypujemy odcedzone rodzynki, mieszamy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

5. Do miski wrzucamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę krupczatkę. Rozcieramy palcami aż powstaną grudki.

6. Wyrabiamy ciasto ponownie, tym razem tylko przez chwilę. Blaszkę (ok. 28cm x 24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię, posypujemy kruszonką i odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

7. Nagrzewamy piekarnik do około 180 stopni Celsjusza. Ciasto pieczemy ok. 45-50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze na 15-20 minut w gorącym piekarniku.

8. Z cukru pudru i wody ucieramy lukier. Lukrujemy jeszcze ciepłe ciasto i zostawiamy do ostygnięcia.

Ciasta i desery , ,

  1. styczeń 8th, 2012 at 21:09 | #1

    u mnie dzisiaj na blogu też drożdżowy wypiek:) Uwielbiam takie przepisy!! Ciasto niesamowite