Home > Pasty i potrawy z jaj > Kotleciki jajeczne

Kotleciki jajeczne

kwiecień 27th, 2011
image_pdfimage_print

Lekkie, puszyste, łagodne i na dodatek smaczne. Bardzo je lubimy, zwłaszcza z prawdziwych, wiejskich jaj (z podziękowaniem dla mojej teściowej) i ze świeżutkim, własnoręcznie wyhodowanym szczypiorkiem. Z podanych proporcji wychodzi 6-7 kotletów.

Składniki:

  • 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 2 całe jaja surowe
  • 3 czubate łyżki bułki tartej (+ trochę bułki tartej do panierowania)
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • mały szczypior z dymki
  • smalec lub olej do smażenia

Wykonanie:

1. Cebulę siekamy na drobniutko i podsmażamy na tłuszczu na złoto. Szczypior siekamy na drobno.

2. Jaja rozgniatamy widelcem lub siekamy za pomocą robota kuchennego na drobno, wrzucamy do miski. Dodajemy dwa surowe jaja i mieszamy łyżką. Dodajemy szczypior, bułkę tartą oraz cebulę i mieszamy razem. Doprawiamy do smaku, dodając trochę soli i więcej pieprzu.

3. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na niedużym ogniu, z obu stron na złoto. Podajemy z ziemniakami lub ziemniaczanym puree i zieloną sałatą lub pomidorami.

Pasty i potrawy z jaj , , ,

  1. kwiecień 27th, 2011 at 19:44 | #1

    fajny przepis :) takiego sposobu na jajka nie znałam… muszę wypróbować :D

  2. kwiecień 27th, 2011 at 16:09 | #2

    Smacznie wyglądają, będe musiała wypróbować :)

  3. kwiecień 27th, 2011 at 14:05 | #3

    Hmmm…idealnie na obiad dla kogoś bardziej niz ja zachowawczego z mojej rodziny kto koniecznie musi miec kotlecik, ziemniaczki i surówkę:)
    A i mnie przypadpomysł do gustu…wypróbuje przy następnej wizycie rodziców:)

  4. kwiecień 27th, 2011 at 14:01 | #4

    bardzo jestem ciekawa tych kotlecików, smacznie wyglądają