Home > Inne > Kompot z czerwonej porzeczki

Kompot z czerwonej porzeczki

czerwiec 24th, 2011
image_pdfimage_print

Orzeźwiający, lekko kwaskowy, o intensywnym smaku. Można go ugotować z dodatkiem 2-3 goździków lub podać z listkami mięty. Nam najbardziej smakuje bez dodatków, jedynie dosłodzony. Tak więc narwałam wczoraj czerwonej porzeczki z myślą o muffinkach, ale jakoś tak dużo jej się zrobiło, że ugotowałam jeszcze kompot.

Składniki:

  • 0,5kg czerwonej porzeczki
  • cukier do smaku (u mnie ok. 4 łyżek)

Wykonanie:

1. Porzeczki wrzucamy do sita, przelewamy ciepłą wodą.

2. Owoce zdejmujemy z gałązek, wrzucamy je do garnka. Zalewamy zimną wodą tak, by były zakryte.

3. Gotujemy około 10 minut od zagotowania, na małym ogniu. Następnie zdejmujemy z ognia i dosładzamy wedle gustu (można też wsypać do kompotu cukier wanilinowy). Kompot jest przepyszny schłodzony, zwłaszcza kiedy dokuczają upały.

Inne ,

  1. czerwiec 25th, 2011 at 09:05 | #1

    Super orzeźwienie:)