Home > Naleśniki, placuszki, grzanki > Racuchy waniliowe z jabłkami

Racuchy waniliowe z jabłkami

wrzesień 13th, 2020
image_pdfimage_print

Wrzesień to ten czas, kiedy jabłek mamy od groma, do wyboru, do koloru, gatunków, odmian, co kto lubi. Warto jeść ich jak najwięcej, także w daniach obiadowych czy na podwieczorek. Tym razem proponuję racuchy z jabłkami, o wyraźnej waniliowej nucie, pyszne ciepłe z cukrem pudrem i zimne, po cichu skradzione z kuchni ;) Z podanych proporcji wychodzi ok. 12-13 sztuk.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 250ml letniego mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 40g budyniu waniliowego (proszek, przeciętnie jest to jedna torebka)
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka białego cukru
  • 2 całe jajka
  • 3 małe jabłka (lub 2 średnie) – nie muszą być kwaśne
  • cukier wanilinowy (16g) lub prawdziwy waniliowy
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • ręcznik papierowy do osączania

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy w letnim mleku i dokładnie mieszamy.

2. Mąkę, cukry (poza wanilinowym), mleko z drożdżami, jajka oraz proszek budyniowy miksujemy razem i odstawiamy pod ściereczką na ok. 45 minut do wyrośnięcia.

3. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy cukrem wanilinowym i odstawiamy.

4. Do wyrośniętego ciasta dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy.

5. Łyżką wykładamy porcje ciasta na rozgrzany olej i smażymy na średnim ogniu na złoto.

6. Racuchy osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ciepłe. Zamiast cukru pudru można je podać w towarzystwie konfitury.

Naleśniki, placuszki, grzanki , ,

  1. No comments yet.