Home > Chleby na drożdżach, Chleby na zakwasie, Chleby z automatu > Chleb pszenno-orkiszowy z dodatkiem zakwasu (z automatu)

Chleb pszenno-orkiszowy z dodatkiem zakwasu (z automatu)

wrzesień 13th, 2020
image_pdfimage_print

Pyszny chleb, pszenno-orkiszowy, z dodatkiem zakwasu żytniego, co nadaje mu wspaniałą żytnią nutę. Wilgotny miąższ, chrupiąca skórka i neutralny smak sprawiają, że jest to pieczywo idealne na co dzień. Smakuje wyśmienicie zarówno z serami i wędlinami, jak i na słodko z dżemem czy konfiturą. Nie podaję tutaj przepisu na zakwas, zakładając, że zakwas już macie. A jeśli nie macie, to po przepis zapraszam TUTAJ.

Składniki:

  • 475g mąki pszennej (typ 750))
  • 200g mąki orkiszowej (typ 630)
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki brązowego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży piekarskich
  • 40g miękkiego masła (prawdziwego, min. 82%)
  • 30ml zakwasu żytniego
  • 390ml letniej wody

Wykonanie:

1. Składniki umieszczamy w formie automatu w kolejności sugerowanej przez producenta. Wlewamy wodę do formy, dodajemy zakwas, lekko mieszamy i całość przykrywamy uprzednio wymieszanymi mąkami. Do jednego kąta formy wsypujemy sól, do dołka na środku drożdże, do kolejnego kąta wsypujemy cukier i do kolejnego wkładamy masło.

2. Ustawiamy maszynę na pieczenie pieczywa pszennego (na ogół będzie to program 1), wagę bochenka na 1000g, skórkę na średnią. Całkowity czas wyrabiania i pieczenia to trzy godziny.

Chleby na drożdżach, Chleby na zakwasie, Chleby z automatu , , , , ,

  1. No comments yet.