Home > Chleby na drożdżach, Chleby na zakwasie, Chleby z automatu > Chleb pszenno-żytni z dodatkiem zakwasu

Chleb pszenno-żytni z dodatkiem zakwasu

kwiecień 13th, 2020
image_pdfimage_print

Wracają przepisy na chleby z automatu! Dlaczego ich tak długo nie było? Zużyłam poprzednią maszynę do cna, piekąc przez kilka lat chleby, ciasta i wyrabiając ciasta na różne okazje. Pasek w maszynie rozsypał się na drobne kawałeczki. Na szczęście po miesiącach szukania podobnego automatu, mój mąż, będąc w pracy, znalazł taką za granicą i od przedwczoraj znowu ruszyła ona pełną parą :) Na pierwszy ogień poszło ciasto (którego już właściwie nie ma), a dzisiaj z rana upiekła nam chleb mieszany. Przepisem na ów chleb teraz się z Wami dzielę. Jest to chleb bardzo prosty, na wodzie, z dodatkiem zakwasu żytniego. Mój przepis na zakwas żytni znajdziecie TUTAJ. Polecam i zapraszam.

Składniki:

  • 100g mieszanki mąk żytnich (może być po prostu mąka żytnia)
  • 550g mąki pszennej (typ 550)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 15g świeżych drożdży
  • 50g masła
  • 410ml wody
  • 3 łyżki zakwasu żytniego

Wykonanie:

1. Składniki umieszczamy w formie automatu w kolejności sugerowanej przez producenta. Wlewamy wodę do formy, dolewamy zakwas i w całości przykrywamy je mąką. Do jednego kąta formy wsypujemy sól, do drugiego cukier, do trzeciego kładziemy masło. W środku mąki robimy małe zagłębienie i wsypujemy do niego drożdże. Ważne, by podczas dodawania składników sól nie dotykała drożdży.

2. Ustawiamy maszynę na pieczenie pieczywa zwykłego białego (na ogół jest to program 1). Całkowity czas wyrabiania i pieczenia to ok. trzy godziny.

Chleby na drożdżach, Chleby na zakwasie, Chleby z automatu , , , , ,

  1. No comments yet.