Chleb mieszany z automatu
luty 8th, 2016
Dawno już nie było tutaj chleba z maszyny, a ponieważ kupiłam ostatnio kilka mieszanek do wypieku chleba, postanowiłam popróbować i pokazać Wam, co tam smacznego z tego wyszło. Na opakowaniu mąki jest wprawdzie przepis, jak przyrządzić taki chleb, ale i tak zrobiłam po swojemu, z wykorzystaniem maślanki, ponieważ takie chleby smakują nam najbardziej. Podaję proporcje na bochenek o wadze 750g.
Składniki:
- 500g mąki pszenno-żytniej – użyłam konkretnej mieszanki do wypieku chleba (firmy Polskie Młyny)
- 200ml maślanki naturalnej
- 90ml wody
- 15g świeżych drożdży (lub 7g sproszkowanych)
Wykonanie:
1. Maślankę mieszamy z wodą i wlewamy do formy automatu.
2. W całości przysypujemy płyn mąką.
3. Na wierzch wkruszamy (lub wsypujemy) drożdże.
4. Maszynę nastawiamy na program “pieczywo zwykłe”, o średnio rumianej skórce, wadze 750g – w większości maszyn będzie to program numer 1.
Ja dostalam od meza wypiekacz do chleba z morphy richards i teraz szukam przepisow na wykorzystanie tego automatu :) Bardzo dziekuje za przepis, nie wiedzialam, ze sa specjalne mieszanki mąk do wypieku.