Home > Chleby na drożdżach, Chleby z automatu > Chleb mieszany z automatu

Chleb mieszany z automatu

image_pdfimage_print

Dawno już nie było tutaj chleba z maszyny, a ponieważ kupiłam ostatnio kilka mieszanek do wypieku chleba, postanowiłam popróbować i pokazać Wam, co tam smacznego z tego wyszło. Na opakowaniu mąki jest wprawdzie przepis, jak przyrządzić taki chleb, ale i tak zrobiłam po swojemu, z wykorzystaniem maślanki, ponieważ takie chleby smakują nam najbardziej. Podaję proporcje na bochenek o wadze 750g.

Składniki:

  • 500g mąki pszenno-żytniej – użyłam konkretnej mieszanki do wypieku chleba (firmy Polskie Młyny)
  • 200ml maślanki naturalnej
  • 90ml wody
  • 15g świeżych drożdży (lub 7g sproszkowanych)

Wykonanie:

1. Maślankę mieszamy z wodą i wlewamy do formy automatu.

2. W całości przysypujemy płyn mąką.

3. Na wierzch wkruszamy (lub wsypujemy) drożdże.

4. Maszynę nastawiamy na program “pieczywo zwykłe”, o średnio rumianej skórce, wadze 750g – w większości maszyn będzie to program numer 1.

 

Chleby na drożdżach, Chleby z automatu , ,

  1. Olga
    grudzień 8th, 2016 at 12:10 | #1

    Ja dostalam od meza wypiekacz do chleba z morphy richards i teraz szukam przepisow na wykorzystanie tego automatu :) Bardzo dziekuje za przepis, nie wiedzialam, ze sa specjalne mieszanki mąk do wypieku.