Home > Ciasta i desery > Placek drożdżowy z wiśniami i kruszonką

Placek drożdżowy z wiśniami i kruszonką

marzec 27th, 2010
image_pdfimage_print

Dobrze wyrośnięte i dobrze wypieczone ciasto, nie za słodkie, za to ze słodką konfiturą, do tego chrupiąca kruszonka. Pyszne, lekkie i puszyste – po prostu palce lizać.

Składniki na ciasto:

  • 80g świeżych drożdży
  • 2 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 6 szklanek mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • kostka Kasi

Dodatkowo:

  • słoiczek konfitur wiśniowych lub dżemu (ok. 250g)
  • trochę masła lub margaryny do wysmarowania formy
  • 2-3 łyżki bułki tartej do wysypania formy

Na kruszonkę:

  • 5 łyżek mąki krupczatki
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • ćwierć kostki margaryny lub masła

Wykonanie:

1. Do miseczki wlewamy 8 łyżek letniego mleka, wsypujemy dwie łyżeczki cukru i dwie stołowe łyżki mąki pszennej, mieszamy. Wkruszamy drożdże, rozcieramy razem i odstawiamy wszystko w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia.

2. Kostkę Kasi topimy w mikrofalówce lub w rondelku i odstawiamy, by trochę przestygła.

3. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli oraz cukier, żółtka i resztę mleka, gdy rozczyn z drożdży wyrośnie, dolewamy go do ciasta. Zagniatamy wszystko razem, najlepiej wyrabiać ciasto rękami, jest najłatwiej i najbardziej skutecznie. Do wyrobionego ciasta wlewamy Kasię i zarabiamy dalej, aż cały tłuszcz się wchłonie. Wyrabiamy dalej. Dobrze wyrobione ciasto bez problemu odchodzi od rąk. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość (około godziny).

4. Wyrabiamy ciasto ponownie, tym razem tylko przez chwilę. Formę natłuszczamy masłem lub margaryną, obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą wykładamy do formy. Wykładamy na nią konfiturę i przykrywamy drugą częścią ciasta.

5. Do miski wrzucamy masło na kruszonkę, dodajemy cukier i mąkę krupczatkę. Rozrabiamy palcami aż powstaną grudki, jeśli masa jest za sucha, dodajemy trochę masła, jeśli za mokra – trochę mąki krupczatki. Przygotowaną kruszonkę wysypujemy na ciasto i odstawiamy wszystko na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia.

6. Nagrzewamy piekarnik do około 180 stopni Celsjusza i wstawiamy ciasto. Pieczemy ok. 45-50 minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze na 15-20 minut w gorącym piekarniku. Po ostudzeniu można je polukrować lub posypać cukrem pudrem, choć nie jest to konieczne.

Ciasta i desery , ,

  1. No comments yet.