Home > Z mięs > Kąski z kurczaka

Kąski z kurczaka

marzec 28th, 2011
image_pdfimage_print

Jeśli smakują Wam kąski z kurczaka, nuggettsy i inne nowości z kurczaka, na pewno zasmakujecie w tych małych, pysznych drobiowych kawałkach w domowej chrupiącej panierce. Polecam jako przekąskę, jako dodatek do obiadów, kolacji, etc. Moje dziecko spałaszowało wczoraj na kolację pięć takich kawałków i wołało o jeszcze. Pycha !

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • czarny, mielony pieprz
  • czosnek granulowany
  • papryka w proszku
  • pół szklanki płatków kukurydzianych
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki otrębów pszennych
  • pół szklanki mleka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

1. Pierś myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki, oprószamy przyprawami i odstawiamy na pół godziny do lodówki.

2. Płatki kukurydziane wsypujemy do miseczki, rozcieramy je lub kruszymy na mniejsze kawałeczki, dodajemy do nich otręby (nie są konieczne), mąkę oraz bułkę tartą i mieszamy wszystko razem.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka maczamy w mleku, a później obtaczamy w panierce, mocno dociskając. Smażymy na złoto z obu stron.

Z mięs

  1. No comments yet.