Home > Zupy > Kartoflanka z boczkiem

Kartoflanka z boczkiem

kwiecień 19th, 2011
image_pdfimage_print

Aromatyczna kartoflanka z boczkiem najlepiej smakuje w chłodne popołudnia, ale jeśli nie będzie zbyt gęsta, można ją jeść cały rok. Koniecznie z pieczywem lub z wkładką kiełbasianą. Przepis ten wygrał nagrodę w tym konkursie: konkurs Miksera Kulinarnego.

Składniki:

  • 100g wędzonego boczku (jak najchudszego)
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 700g ziemniaków
  • 2-3 pieczarki (mnie wystarcza na ogół jedna ogromna lub dwie średnie)
  • sól
  • pieprz (najlepiej świeżo roztarty, jest bardziej aromatyczny)
  • majeranek
  • trochę masła do smażenia

Wykonanie:

1. Boczek kroimy w kosteczkę i wrzucamy na teflonową patelnię (bez tłuszczu). Podsmażamy na małym ogniu przez kilkanaście minut.

2. Włoszczyznę obieramy, myjemy, wkładamy do garnka. Zalewamy wodą i gotujemy na pół twardo.

3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

4. Włoszczyznę wyjmujemy na talerz, do garnka wrzucamy boczek, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu. Włoszczyznę kroimy w kostkę, dodajemy do garnka.

5. Na patelnię po smażeniu boczku wrzucamy ziemniaki, podsmażamy.

6. Pieczarki myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki.

7. Ziemniaki dodajemy do garnka, a na patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i smażymy pieczarki przez kilka minut.

8. Kiedy ziemniaki będą miękkie, lekko je ugniatamy w zupie, mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy pieczarki, gotujemy razem przez 2-3 minuty. W miarę potrzeby ponownie doprawiamy.

Zupy , , ,

  1. No comments yet.