Kąski w cieście
Nie da się ukryć, że najczęściej z mięs je się u nas kurczaka. No i jakoś tak wychodzi, że na ogół jest to filet. Tak więc zawsze staram się wymyślić coś innego niż zwykle i jednym z pomysłów na kurczaka w mojej kuchni, jest filet w cieście. Dzisiaj kąski, czyli małe kawałki kurczaka w cieście z dodatkiem frytek.
Składniki na ciasto:
- 2 roztrzepane jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli do smaku
- ok. pół szklanki wody
Na kąski:
- ok. 400g piersi z kurczaka
- sól
- czosnek granulowany
- papryka w proszku (słodka)
- mleko (około szklanki)
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- ręczniki papierowe do osączania
Wykonanie:
1. Ze składników na ciasto przygotowujemy gęstą papkę. Do roztrzepanych jajek dodajemy obie mąki, sól i proszek do pieczenia, mieszamy. Dolewamy tyle wody, by powstała dość gęsta, choć lejąca się masa.
2. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z chrząstek i kroimy w poprzek na nieduże kawałki. Solimy, posypujemy czosnkiem i papryką, wkładamy mięso do miseczki i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 15-20 minut do lodówki.
3. W rondelku rozgrzewamy olej.
4. Kawałki kurczaka maczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Kawałki powinny swobodnie pływać, więc smażymy po 3-4 sztuki (pamiętając, że ciasto urośnie). Smażymy na średnim ogniu, obracając jak pączki, na rumiano z obu stron. Osączamy na papierowym ręczniku.
Dark —> Nie jest wyczuwalny, moim zdaniem właściwie wcale, ale możesz dodać łyżeczkę sody zamiast proszku – będzie mniej sztucznie.
Mam jeszcze pytanie: Czy proszek do pieczenia jest bardzo wyczuwalny?
Bardzo ciekawy pomysł na danie z kurczaka! pozdrawiam serdecznie :)
Fajny pomysł:-) Zapisuję:-)
Fajny pomysł na panierkę;) Zapisuję sobie ;) Tez lubię tak kombinować, fajna panierka tez wychodzi z otrębów orkiszowych;)