Home > Z mięs > Gulasz z zielonym groszkiem

Gulasz z zielonym groszkiem

czerwiec 18th, 2011
image_pdfimage_print

Gulasze wszelakie to zdecydowanie jedno z ulubionych dań mojego męża. Byleby był kawałek mięsa w jakimś sosie, najlepiej samorobnym, nie z torebki, plus jakieś miłe dodatki. Tak więc dzisiaj na obiad był gulasz, a żeby jeszcze zachęcić dziecię do jedzenia, do gulaszu powędrował zielony groszek. I wyszło nam bardzo smaczne danie, zaserwowane z ziemniaczanym puree i pomidorami.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • puszka zielonego groszku
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • świeżo utarty czarny pieprz
  • odrobina soli
  • czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, posypujemy czarnym pieprzem, czosnkiem granulowanym i odrobiną soli. Odstawiamy na 15-20 minut.

2. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Cebule obieramy i kroimy w grubsze krążki. Wsypujemy na gorący olej, posypujemy czosnkiem granulowanym, zmniejszamy ogień i podsmażamy przez kilka minut.

3. Do cebuli dodajemy mięso i przesmażamy razem, dopóki się nie zrumieni.

4. Mięso posypujemy łyżką mąki, mieszamy, dolewamy jogurt, ponownie mieszamy i zagotowujemy.

5. Groszek osączamy z zalewy i wsypujemy do gulaszu, mieszamy chwilę razem, po czym zdejmujemy z ognia i w miarę potrzeby doprawiamy solą i czarnym pieprzem.

Z mięs , , ,

  1. czerwiec 19th, 2011 at 22:36 | #1

    Mirabelka —> Bardzo lubi :) Zarówno groszek, jak i kukurydzę :)

  2. czerwiec 19th, 2011 at 19:35 | #2

    Groszek żeby zachęcić dziecię? Twoje dziecko tak lubi groszek? :)
    Fajne danie, takie nieskomplikowane. Gulasze z kurczaka zawsze dobrze wypadają :) Choć ja wolę groszek mrożony niż z puszki :)