Home > Ciasta i desery > Pleśniak

Pleśniak

luty 11th, 2012
image_pdfimage_print

Jeden z najstarszych przepisów, jaki mam spisany w swoim przepastnym zeszycie w niebieskich okładkach. Niestety nie kojarzę, skąd pochodzi, bo jest w naszej rodzinie od lat. Dzisiaj, zamiast tradycyjnego w przepisie dżemu wiśniowego, dałam konfiturę z czarnej porzeczki. Podaję proporcje na średnią blaszkę (ok. 30cm x 14cm).

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 niepełna szklanka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 250g masła
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao naturalnego
  • ok. 120-140g konfitury z czarnej porzeczki (pół niedużego słoiczka)
  • dodatkowo pół szklanki cukru pudru do ubijania białek

Wykonanie:

1. Mąkę, miękkie masło, cukier puder, proszek do pieczenia i 4 żółtka zarabiamy drewnianym nożem w dużej misce. Kiedy z masła zaczną się tworzyć grudki, ciasto zagniatamy ręką. Dzielimy je na trzy, w miarę równe, części.

2. Blaszkę smarujemy odrobiną masła i wysypujemy mąką.

3. Pierwsze ciasto rozwałkowujemy na omączonym blacie omączonym wałkiem i wkładamy do foremki. Wylepiamy nią blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 10 minut.

4. Drugie ciasto wyrabiamy z kakao. Oba ciasta (jasne i ciemne) wstawiamy na czas pieczenia do lodówki.

5. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i nakładamy na nie konfiturę.

6. W międzyczasie ubijamy mikserem na wysokich obrotach pianę z białek i w połowie ubijania wsypujemy cukier puder.

7. Na konfiturę tarkujemy na dużych oczkach (czyli ścieramy na tarce ;) ) ciasto wyrobione z kakao. Generalnie ciasto powinno poleżeć w lodówce minimum godzinę i kiedyś tak robiłam, ale teraz z tego leżakowania rezygnuję i ciasto również jest pyszne.

8. Na utarkowane brązowe ciasto wykładamy sztywną pianę z białek, a na nią tarkujemy jasne ciasto.

9. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 35-40 minut (mniej więcej do czasu, aż góra ciasta się zrumieni). Po upieczeniu zostawiamy na kwadrans w piekarniku. Najlepiej kroi się, jak przestygnie.

Ciasta i desery , ,

  1. luty 17th, 2012 at 11:22 | #1

    Najlepsze ciacho pod słońcem!:) Pyszny Ci wyszedł:)

  2. luty 11th, 2012 at 20:38 | #2

    Nigdy nie piekłam samodzielnie pleśniaka, chociaż bardzo lubię! Twój wygląda bardzo apetycznie :)