Home > Ciasta i desery > Ciasto drożdżowe z automatu

Ciasto drożdżowe z automatu

styczeń 31st, 2014
image_pdfimage_print

Moje (chyba) trzecie podejście do ciasta drożdżowego z maszyny do chleba. Ciągle miałam problemy z proporcjami, raz nawet musiałam ratować ciasto i przekładać je do zwykłej formy, bo zaczynało uciekać z automatu. Teraz wreszcie trafiłam w dziesiątkę – zarówno z proporcjami i sposobem pieczenia. I ze smakiem też :) Pyszne, słodkie, puszyste, z chrupiąca kruszonką – bardzo polecam :)

Składniki na ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru do drożdży
  • 75g cukru
  • 70g miękkiego masła (prawdziwego, nie zastępujemy go margaryną)
  • 120ml letniego mleka
  • pół opakowania cukru wanilinowego (ok.8g)
  • 2 całe jajka (roztrzepane)

Składniki na kruszonkę:

  • 50g mąki krupczatki (można dać pszenną)
  • 25g białego cukru
  • 25g masła
  • pół opakowania cukru wanilinowego (ok. 8g)
  • 1 łyżka brązowego cukru (można pominąć)

Wykonanie:

1. Na dno formy automatu wkruszamy drożdże, posypujemy łyżeczką cukru.

2. Kiedy drożdże się rozpłyną, wlewamy letnie mleko, jajka, wsypujemy mąkę (tak, by zakryć płyny), cukry, dodajemy masło.

3. Maszynę nastawiamy na program “pieczywo słodkie” (u mnie program nr 4) lub “ekspres”, wagę bochenka na 750g, skórkę na najniższy poziom zrumienienia lub średni.

4. Ze składników ucieramy palcami kruszonkę i wstawiamy do lodówki.

5. W trakcie ostatniego wyrastania ciasta wyjmujemy haki do mieszania, rozkładamy ciasto równo w formie i przysypujemy kruszonką.

6. Po upieczeniu wyłączamy maszynę i zostawiamy formę w zamkniętym automacie na minimum pół godziny. Potem ciasto wyjmujemy i studzimy do końca, najlepiej na kratce. Świeże bardzo ciężko się kroi, więc lepiej poczekać, aż ostygnie – ja nie poczekałam :D

7. W trakcie ostatniego mieszania do ciasta można dodać rodzynki (zalane uprzednio wrzątkiem lub gorącym mlekiem i odcedzone).

8. Zamiast kruszonki można ciasto polukrować – po upieczeniu i wyjęciu z formy.

Ciasta i desery ,

  1. luty 28th, 2018 at 21:50 | #1

    Kiedy wyciągałam ciasto od razu po upieczeniu z formy, całość opadała, dlatego trzymam w cieple i teraz nie opada w ogóle. Myślę, co mogłaby Pani poprawić, ale szczerze mówiąc pozostaje spróbować po prostu jeszcze raz i może ustawić skórkę na bladą? Mam Silvercresta (dużą) i to ciasto zawsze wychodzi idealnie. Może kruszonka była prosto z lodówki? Widzę tutaj w komentarzach, że jedna z pań również ma maszynę Moulinex i też napisała, że na przyszłość nastawi skórkę na najniższy poziom. Może warto spróbować? I zostawić je wówczas w maszynie po upieczeniu? W każdym razie życzę powodzenia :)

  2. Kasia
    luty 28th, 2018 at 14:08 | #2

    Witam! Piekłam ciasto z autoamcie Muolinex na programie słodki chleb. I niestety paskudnie się zapadło, zaś trzymanie w ciepłej formie spowodowało za mocne spieczenie skórki. Chociaz sam smak ciasta w środku wyśmienity i konsystencja super.. Czy ma Pani pomysł na to co zrobiłam nie tak ze ciasto się zapadło? I jaki efekt powinno przynieść trzymanie ciasta w ciepłej formie?

  3. kasia
    styczeń 19th, 2018 at 20:54 | #3

    Witam :-)

    Wypróbowałam dzisiaj ten przepis i mimo ,ze ciasto mi opadło bo pewnie za wcześnie chciałam dodać kruszonkę,to wyszło bardzo dobre.

    Dziękuję za idealny przepis :-)

    Coś Wam jeszcze podpowiem :
    Ponieważ też nie mogłam doczekać się na rozpuszczenie drożdży z cukrem , zrobiłam trochę po swojemu tzn.dodałam lekko podgrzane mleko i rozpuściłam masło i wszystko pięknie się wyrobiło.

    Będę zaglądać na tą stronę częściej. Pozdrawiam serdecznie

  4. Asia
    lipiec 17th, 2017 at 14:14 | #4

    Też użyłam drożdży w proszku. Bardzo dobre ciasto, polecam! I dziękuję za przepis :)

  5. Aneta
    maj 7th, 2017 at 18:16 | #5

    Super przepis. Ciasto zrobiłam na drożdżach instant.Wyszło bardzo wysokie i puszyste.Polecam

  6. marzec 18th, 2017 at 23:51 | #6

    Cieszę się bardzo, że ciasto się udało :) Trochę trwało, zanim udało mi się dobrać odpowiednio proporcje. Myślę, że można się pokusić o owoce, ale dałabym wtedy mniej płynów.

  7. Julita
    marzec 18th, 2017 at 19:28 | #7

    Dziękuję za ten przepis! Juz od dawna chodziło za mna ciasto drozdzowe ale zwykle przepisy sa dla mnie zbyt czasochłonne. Tu wrzucam do formy i samo sie robi. Mam wypiekacz silvercrest z lidla. Uzylam trybu szybkiego z najmniej spieczona skorka i wyszlo super. Zrobilam od razu dwa:) czy mysli Pani ze z owocami tez by wyszlo czy trzeba by było zmodyfikowac przepis? Pozdrawiam

  8. grudzień 8th, 2016 at 22:11 | #8

    Bardzo mi miło :)

  9. Emilia
    grudzień 7th, 2016 at 14:09 | #9

    Dziękuję za wspaniałą drożdżówkę. Nowy automat sprzedałam małżonkowi wyśmienitą drożdżóweczką.
    Dziś piekę drugą jako prezent dla kuzyneczki.

  10. Jj
    czerwiec 11th, 2016 at 10:26 | #10

    Pycha!

  11. kwiecień 11th, 2016 at 10:19 | #11

    Pani Judyto, bardzo się cieszę :)

  12. Judyta
    kwiecień 11th, 2016 at 08:38 | #12

    Długo szukałam dobrego przepisu na drożdżowca z maszyny, nareszcie udało się :D
    Mam wypiekacz Moulinex, program “słodki chleb”. Tylko skórka opcja do zmiany na przyszłość dam najniższą, dałam średnią i boki spieczone za bardzo.
    Dziękuję za przepis :)
    W koljece do wypróbowania chlebki z automatu z Pani przepisów :)

  13. styczeń 25th, 2016 at 21:24 | #13

    Bardzo się cieszę :) Super, że się udało :)

  14. Hanna
    styczeń 25th, 2016 at 20:53 | #14

    Dziękuję za przepis- drożdżówka z automatu do pieczenia chleba wyszła bardzo smaczna. Wszystko się sprawdziło z przepisu, mimo debiutu w kwestii drożdżówek w ogóle. Porady bardzo przydatne, szczególnie dla początkujących w pieczeniu chleba z automatu. Mam wypiekacz FA-5152 i użyłam programu nr 4. Polecam ten przepis i bardzo za niego dziękuję!

  15. Wiktor
    lipiec 27th, 2015 at 18:57 | #15

    Faktycznie, idealny do maszyny.
    Wyrosl pieknie, nawet za bardzo, co do milimetra wypelnil na wysokosc wnetrze:)

    W mojej naszynie odpowiedni program to ‘chleb slodki szybki’, calosc programu 2’37.

    Nastepnym razem sprobuje dorzucic jakies owoce.

    Dzieki, dobrze jest znalezc dobry przepis, dodaje do ulubionych:)

  16. marzec 23rd, 2015 at 10:02 | #16

    Drożdże rozpływają się po posypaniu ich cukrem jakoś w przeciągu 20 minut.

  17. Paweł
    marzec 22nd, 2015 at 12:41 | #17

    Witam serdecznie :D

    Przepis doskonale się sprawdza. Ciasto doskonale wypieczone, miękkie i nie za słodkie. Zastanawia mnie tylko punkt drugi i informacja “Kiedy drożdże się rozpłyną”. Prawdę mówiąc nie wiem jak do tego doprowadzić.

    pozdrawiam serdecznie