Home > Bułki i bułeczki > Bułeczki i rogaliki

Bułeczki i rogaliki

marzec 13th, 2011
image_pdfimage_print

Uniwersalne pieczywo do smarowania masłem, pyszne z twarożkami, żółtym serem, serkami topionymi, na pewno będzie smakowało naszym dzieciom. Dziś rano jedliśmy rogaliki z makiem posmarowane masełkiem do jajek na miękko.

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 niecała łyżeczka cukru
  • 50g margaryny Kasi lub masła
  • trochę mniej niż pół łyżeczki soli
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1-2 łyżki maku
  • 1-2 łyżki płatków owsianych (może też być sezam, gruba sól, siemię lniane lub otręby)

Wykonanie:

1. Drożdże wkruszamy do miski i rozcieramy z cukrem. Zalewamy połową ciepłego mleka, rozcieramy, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia.

2. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn z drożdży, dwa żółtka oraz resztę mleka i lekko zagniatamy do połączenia składników. Margarynę roztapiamy i wlewamy do ciasta, zarabiamy razem, po czym ciasto wyrabiamy przez kilka minut. Po tym czasie ponownie przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

3. Ciasto wałkujemy. Z części wycinamy trójkąty, rolujemy je od szerszego brzegu i formujemy rogaliki. Możemy też zrobić bułeczki chałki (czyli z trzech wałeczków pleciemy warkocze) lub paluchy. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.

4. Rozkłóconym jajem smarujemy wierzchy bułeczek i posypujemy makiem, płatkami owsianymi, etc. Pieczemy na złoto przez około 25 minut w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza.

Bułki i bułeczki , ,

  1. No comments yet.