Home > Muffinki i babeczki > Muffinki migdałowe z budyniem

Muffinki migdałowe z budyniem

image_pdfimage_print

Mój kolejny autorski sposób na muffinki. Idealne do tego, by po upieczeniu je polukrować i to nawet obficie, bo nie są zbyt słodkie. Za to pachnące migdałami, podczas pieczenia ich aromat roznosi się w całym domu. Użyłam budyniu czekoladowego, by były “łaciate”, ale oczywiście może to być dowolny budyń.

Składniki:

  • 240g mąki pszennej (ok. 2 szklanki)
  • 70g cukru pudru (niepełna szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szklanka mleka
  • 1 całe jajo
  • 100g roztopionej Kasi
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast
  • 3 łyżeczki płatków lub słupków migdałowych
  • trochę migdałów do posypania

Na budyń:

  • 1 budyń czekoladowy
  • 300ml mleka (ok. półtorej szklanki)
  • 4 łyżeczki cukru

Wykonanie:

1. Budyń gotujemy z dodatkiem 4 łyżeczek cukru w 300ml mleka i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy.

3. Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy aromat, przestudzoną margarynę, słupki migdałów, mieszamy razem. Wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników (można widelcem).

4. Formę do muffin wypełniamy ciastem do 2/3, do każdego otworu wkładamy łyżeczkę budyniu (nie musi być całkiem zimny), przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Studzimy na kratce. Kiedy trochę przestygną, możemy polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Muffinki i babeczki , , ,

  1. maj 17th, 2011 at 14:04 | #1

    ale pyszność, lubię wszystko co z budyniem :) w ogóle sporo przepisów mnie zainteresowało, tylko brak czasu na testy :(

  2. maj 15th, 2011 at 19:34 | #2

    Świetny pomysł na muffiny!

  3. maj 15th, 2011 at 19:09 | #3

    Mniam…walczę ze sobą żeby zrobić jakieś muffinki..a te tak kusząco spozierają:)

  4. maj 15th, 2011 at 17:17 | #4

    Z budyniem to podwójnie apetyczne. :)

  5. maj 15th, 2011 at 17:05 | #5

    aż ślinka leci