Home > Z mięs > Kąski z serem

Kąski z serem

wrzesień 29th, 2011
image_pdfimage_print

Kawałki kurczaka w domowej panierce z dodatkiem topionego, ostrego sera. Idealne do frytek i ziemniaczanego puree.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • słodka papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • biały pieprz
  • 3/4 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2-3 łyżki otrębów
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 4 plastry sera topionego (ostrzejszego)
  • szklanka mleka
  • olej do smażenia

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Nacieramy je przyprawami, wkładamy do miseczki zalewamy mlekiem. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

2. Z płatków kukurydzianych, otrębów i bułki tartej przygotowujemy panierkę – kruszymy płatki i wszystko mieszamy (ja to zrobiłam blenderem). Dodajemy ser (można go porwać na małe kawałki lub lekko zmielić). Mieszamy.

3. Kawałki kurczaka wyjmujemy prosto z mleka do panierki, dociskamy i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto.

Z mięs , , ,

  1. No comments yet.