Kotleciki w płatkach kukurydzianych
To danie wymyślił lata temu mój tata i szczerze mówiąc nie trzeba wcale żadnych wymyślnych panierek i tajemniczych składników, by zwykły kotlet nabrał wyrazu i smaku, a do tego był mocno chrupiący.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- kilka garści płatków kukurydzianych
- 1 roztrzepane jajo
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia (ja używam smalcu)
Wykonanie:
1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na cienkie kotlety. Oprószamy solą i odrobiną pieprzu.
2. Płatki wsypujemy do miski, rozcieramy je drewnianą pałką na mniejsze kawałki (ale nie na miałko), można je też pokruszyć ręcznie.
3. Panierujemy mięso w roztrzepanym jaju i w płatkach, mocno dociskając, by płatki oblepiło całe kotlety. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Smażą się dość szybko, najlepiej ustawić mniejszy ogień, żeby nie spalić panierki. Są pyszne z puree ziemniaczanym i wszelkimi surówkami oraz z sałatą ze śmietaną na słodko.
Komentarze