Home > Z mięs > Kotleciki w płatkach kukurydzianych

Kotleciki w płatkach kukurydzianych

marzec 1st, 2010
image_pdfimage_print

To danie wymyślił lata temu mój tata i szczerze mówiąc nie trzeba wcale żadnych wymyślnych panierek i tajemniczych składników, by zwykły kotlet nabrał wyrazu i smaku, a do tego był mocno chrupiący.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • kilka garści płatków kukurydzianych
  • 1 roztrzepane jajo
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia (ja używam smalcu)

Wykonanie:

1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na cienkie kotlety. Oprószamy solą i odrobiną pieprzu.

2. Płatki wsypujemy do miski, rozcieramy je drewnianą pałką na mniejsze kawałki (ale nie na miałko), można je też pokruszyć ręcznie.

3. Panierujemy mięso w roztrzepanym jaju i w płatkach, mocno dociskając, by płatki oblepiło całe kotlety. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoto. Smażą się dość szybko, najlepiej ustawić mniejszy ogień, żeby nie spalić panierki. Są pyszne z puree ziemniaczanym i wszelkimi surówkami oraz z sałatą ze śmietaną na słodko.

Z mięs , , ,

  1. No comments yet.