Home > Chleby z automatu > Czarny chleb rosyjski z automatu

Czarny chleb rosyjski z automatu

marzec 18th, 2012
image_pdfimage_print

Chleb zawdzięcza swój kolor domieszce kakao. W smaku dość neutralny, smaczny. Pyszny z pasztetem i wędlinami. Przepis pochodzi z książki książki C. Ingram i J. Shapter “Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków”. Podaję go po moich modyfikacjach. Proporcje na bochenek o wadze około 1000g.

Składniki:

  • 200g mąki żytniej (typ 720)
  • 100g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 200g mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 4 płaskie łyżki otrębów owsianych
  • 100g bułki tartej
  • 430ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • pół łyżeczki miodu
  • 2 łyżki niesłodzonego ciemnego kakao naturalnego w proszku

Wykonanie:

1. Składniki umieszczamy w formie automatu w kolejności sugerowanej przez producenta. Wlewamy wodę do formy i w całości przykrywamy ją wymieszanymi rodzajami mąki. Wsypujemy bułkę tartą i otręby. Do jednego kąta formy wsypujemy sól, do drugiego wlewamy miód, do trzeciego wsypujemy kakao. W środku mąki robimy małe zagłębienie i wsypujemy do niego drożdże.

2. Ustawiamy maszynę na pieczenie pieczywa razowego. Całkowity czas wyrabiania i pieczenia to trzy i pół godziny.

Chleby z automatu , ,

  1. No comments yet.