Home > Chleby z automatu > Chleb jajeczny (z automatu)

Chleb jajeczny (z automatu)

marzec 15th, 2012
image_pdfimage_print

Codzienny chleb, miękki, puszysty i bardzo smaczny, o chrupiącej skórce. Można go wzbogacić o otręby albo ulubione ziarna. Pięknie wyrasta i pasuje na kanapki do wszystkiego, a resztę, która nam zostanie warto skroić na tosty lub grzanki. Przepis z książki C. Ingram i J. Shapter “Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków”. Zamiast mąki pszennej podawanej w przepisie oryginalnym, dałam pszenną i pszenną razową. Podaję proporcje na bochenek o wadze około 1000g. Chleb ten nie nadaje się do pieczenia z opóźnieniem czasowym, ponieważ zawiera świeże jajka.

Składniki:

  • 575g mąki pszennej (typ 450)
  • 100g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżki masła
  • 2 całe jajka
  • ciepła woda (ilość podaję dalej w przepisie)

Wykonanie:

1. Jajka w całości wbijamy do pojemnika z podziałką, roztrzepujemy i dopełniamy ciepłą wodą do ilości 430ml. Mieszamy.

2. Składniki umieszczamy w formie automatu w kolejności sugerowanej przez producenta. Wlewamy wodę z jajami do formy i w całości przykrywamy ją wymieszanymi rodzajami mąki. Do jednego kąta formy wsypujemy sól, do drugiego cukier, do trzeciego masło. W środku mąki robimy małe zagłębienie i wsypujemy do niego drożdże.

3. Ustawiamy maszynę na pieczenie pieczywa zwykłego białego (na ogół jest to program 1). Całkowity czas wyrabiania i pieczenia to nieco ponad trzy godziny.

Chleby z automatu , , , ,

  1. czerwiec 18th, 2016 at 20:33 | #1

    Bardzo się cieszę :)
    Dziękuję za podzielenie się modyfikacjami :)

  2. Beata Pospychała
    czerwiec 18th, 2016 at 17:41 | #2

    Chlebuś wspaniały. Zmodyfikowałam nieco przepis zamiast wody użyłam letniego mleka, zamiast cukru – 1 łyżkę miodu, dodałam dwie łyżeczki drożdży, ponadto dodatki tarty żółty ser i mielone orzechy włoskie. Wyrósł fantastycznie.Polecam.