Chleb owsiano-klonowy (z automatu)
Bardzo smaczny chleb, delikatny i uniwersalny. Pięknie wyrasta, pięknie się rumieni, do tego jest zdrowy za sprawą domieszki mąki pszennej razowej oraz otrębów i płatków owsianych. Przepis pochodzi z książki C. Ingram i J. Shapter “Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków”, bardzo intensywnie przeze mnie ostatnio użytkowanej ;) Podaję proporcje na bochenek o wadze około 1000g. Chleb świetnie się kroi, pokroiłam na cienkie kromki nawet gorący. Polecam jako pieczywo codzienne.
Składniki:
- 115g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 500g mąki pszennej (typ 500)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 50g masła
- 410ml wody
- 3 łyżki syropu klonowego
- 50g płatków owsianych
- 3 łyżki otrębów owsianych
Wykonanie:
1. Składniki umieszczamy w formie automatu w kolejności sugerowanej przez producenta. Wlewamy wodę do formy, dolewamy syrop klonowy i w całości przykrywamy je mąką. Do jednego kąta formy wsypujemy sól, do drugiego cukier, do trzeciego kładziemy masło. W środku mąki robimy małe zagłębienie i wsypujemy do niego drożdże.
2. Ustawiamy maszynę na pieczenie pieczywa zwykłego białego (na ogół jest to program 1). Całkowity czas wyrabiania i pieczenia to nieco ponad trzy godziny.
Kaś —> Cieszę się, że mogłam pomóc :)
@Marta vel. Kulinarnie
Marta, dziękuję. przejrzałam kilka sklepów internetowych i allegro i rzeczywiście można ją kupić sporo taniek. ale różnica cen jest ogromna!
na dniach na pewno kupię :)
Super chlebek:) Też pieke w automacie:)
Kaś —> Książkę bardzo, bardzo polecam, jest w niej mnóstwo przepisów na pieczywo (nie tylko z automatu). Do tego pięknie wydana. Radzę szukać na Allegro, można kupić tanio (moja nowa kosztowała 34zł), u wydawcy cena oscyluje w granicach 119zł.
koleny udany chlebek z tej książki, muszę się w nią zaopatrzyć