Home > Chleby z automatu > Chleb owsiano-klonowy (z automatu)

Chleb owsiano-klonowy (z automatu)

marzec 19th, 2012
image_pdfimage_print

Bardzo smaczny chleb, delikatny i uniwersalny. Pięknie wyrasta, pięknie się rumieni, do tego jest zdrowy za sprawą domieszki mąki pszennej razowej oraz otrębów i płatków owsianych. Przepis pochodzi z książki C. Ingram i J. Shapter “Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków”, bardzo intensywnie przeze mnie ostatnio użytkowanej ;) Podaję proporcje na bochenek o wadze około 1000g. Chleb świetnie się kroi, pokroiłam na cienkie kromki nawet gorący. Polecam jako pieczywo codzienne.

Składniki:

  • 115g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 500g mąki pszennej (typ 500)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 50g masła
  • 410ml wody
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 50g płatków owsianych
  • 3 łyżki otrębów owsianych

Wykonanie:

1. Składniki umieszczamy w formie automatu w kolejności sugerowanej przez producenta. Wlewamy wodę do formy, dolewamy syrop klonowy i w całości przykrywamy je mąką. Do jednego kąta formy wsypujemy sól, do drugiego cukier, do trzeciego kładziemy masło. W środku mąki robimy małe zagłębienie i wsypujemy do niego drożdże.

2. Ustawiamy maszynę na pieczenie pieczywa zwykłego białego (na ogół jest to program 1). Całkowity czas wyrabiania i pieczenia to nieco ponad trzy godziny.

Chleby z automatu , , ,

  1. marzec 21st, 2012 at 16:00 | #1

    Kaś —> Cieszę się, że mogłam pomóc :)

  2. marzec 21st, 2012 at 15:46 | #2

    @Marta vel. Kulinarnie
    Marta, dziękuję. przejrzałam kilka sklepów internetowych i allegro i rzeczywiście można ją kupić sporo taniek. ale różnica cen jest ogromna!
    na dniach na pewno kupię :)

  3. marzec 20th, 2012 at 16:26 | #3

    Super chlebek:) Też pieke w automacie:)

  4. marzec 19th, 2012 at 15:31 | #4

    Kaś —> Książkę bardzo, bardzo polecam, jest w niej mnóstwo przepisów na pieczywo (nie tylko z automatu). Do tego pięknie wydana. Radzę szukać na Allegro, można kupić tanio (moja nowa kosztowała 34zł), u wydawcy cena oscyluje w granicach 119zł.

  5. marzec 19th, 2012 at 15:25 | #5

    koleny udany chlebek z tej książki, muszę się w nią zaopatrzyć