Surówka z czerwonej kapusty
maj 6th, 2011
Jedna z moich ulubionych surówek, autorstwa mojego taty. O ile pamiętam, jako dziecko chciałam jeść wyłącznie tę jedną :) Pasuje do większości dań, nadal jest u mnie w czołówce.
Składniki:
- 1/4 główki małej czerwonej kapusty
- 1 jabłko (najlepiej komponuje się kwaśne)
- mała cebulka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Wykonanie:
1. Kapustę szatkujemy na drobno, trochę solimy i odstawiamy w chłodne miejsce (np. do lodówki) na 20 minut.
2. Cebulkę obieramy i siekamy na drobniutko. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
3. Dodajemy wszystko do kapusty, mieszamy. Dodajemy sok z cytryny i oliwę, po czym odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku.
Komentarze