Home > Muffinki i babeczki > Muffinki z wiśniami i płatkami owsianymi

Muffinki z wiśniami i płatkami owsianymi

kwiecień 20th, 2012
image_pdfimage_print

Muffinki o intensywnym smaku, lekko kwaskowym, z dodatkiem płatków owsianych i – mojego ulubionego w wypiekach – brązowego cukru. Takie słodkie oczekiwanie na lato. UWAGA: podaną w przepisie maślankę można pominąć, a w zamian dać w sumie 300g śmietany. Z podanych proporcji wyszło mi 16 muffinek. Przepis (mocno zmodyfikowany przeze mnie) pochodzi z książki “Muffiny. Małe, ale za to przepyszne”.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 55g płatków owsianych błyskawicznych
  • 90g maślanki
  • 210g śmietany 12% (lub 18%)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 całe jaja
  • 1 łyżka aromatu waniliowego do ciast
  • 180g brązowego cukru
  • 150 roztopionej margaryny Kasia (lub masła)
  • 210g mrożonych wiśni (lub z syropu albo kompotu)

Wykonanie:

1. Wiśnie odmrażamy (wystarczy połowicznie) lub osączamy z syropu.

2. W dużej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sodę oraz cukier.

3. Jaja wbijamy do drugiej miski i mocno roztrzepujemy. Dodajemy do nich śmietanę i maślankę oraz przestudzoną margarynę i aromat waniliowy, mieszamy.

4. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy widelcem, aż składniki się połączą.

5. Do ciasta dodajemy wiśnie, mieszamy.

6. Blachę wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem.

7. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 25-30 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w blasze przez około 10 minut, potem wyjmujemy. Można je posypać cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne.

Muffinki i babeczki , ,

  1. kwiecień 20th, 2012 at 21:44 | #1

    Ojej, ale smakowite! Uwielbiam wiśnie w wypiekach!