Chleb żytni razowy z automatu
Lubicie ciężkie, żytnie chleby? Bo ja bardzo. Dzisiaj miał być wprawdzie chleb lekki, pszenny, ale zagapiłam się i nie miałam pszennej mąki. Zużyłam całą, którą miałam i dodałam inne składniki, tak więc powstał chleb pszenno-żytni razowy z domieszką. I to z przygodami, bo mi dzisiaj maszyna spadła z blatu na podłogę. Oczywiście niechcący, ale mimo, iż spadła (na szczęście ciasto już miała zagniecione i nic się nie wylało i nie wysypało), to nadal kręciła i grzała ;) Tak więc udało się i proponuję Wam naprawdę pyszny i zdrowy chleb.
Składniki:
- 320g mąki pszennej (typ 650)
- 70g płatków owsianych
- 285g mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 16g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 370ml maślanki
- 80ml wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)
Wykonanie:
1. Do formy maszyny wlewamy maślankę z wodą i dodajemy olej.
2. Mąki mieszamy z płatkami, wsypujemy je na płyny (chyba, że w Waszej maszynie producent podaje inną kolejność, wówczas sypiecie tak, jak macie w instrukcji), robimy małe dołeczki. Do jednego wsypujemy cukier, do drugiego sól, do trzeciego wkruszamy drożdże.
3. Chleb pieczemy na programie “pieczywo razowe” (u mnie program nr 3). Wybieramy wagę bochenka 1000g i średnio zrumienioną skórkę. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Bardzo mi miło, super, że się udało :)
Chleb wyszedł rewelacyjny :D
Wprowadziłam troszkę zmian: zamiast pszennej 650 dałam 450 (tylko taką miałam), dodatkowo wrzuciłam resztkę ~80 g mąki graham + uzupełniłam żytnią 2000. Pozostałe składniki bez zmian.
Pięknie wyrósł i jest pyszny :D
Dziękuję za przepis
Bardzo mi miło i dziękuję :)
Świetny przepis, długo takiego szukałam! A chleby z maszynki robie juz 4 lata! Chleb wyszedł rewelacyjny, mimo że dałam mąkę pszenną pelnoziarnistą zamiat tej o niższym typie jak jest w przepisie (nie miałam innej). Dziękuje bardzo!
Pani Magdaleno, bardzo uprzejmie dziękuję za ten wpis. Ogromnie się cieszę, że ten chleb przypadł Pani do gustu :)
To najlepszy przepis na chleb z automatu, jaki udało mi się znaleźć w necie! Jest pyszny, zdrowy i długo utrzymuje świeżość. Ja dodatkowo dodaję jeszcze pestki.
P.s. szacun za podanie typów mąk, bo większość- pożal się Boże blogerow- uważa że mąka pszenna i żytnia jest jedna, albo że odbiorca czyta w ich myślach ;)
Dzięki!
Są obie mąki, chleb jest po prostu mieszany.
Chlebek może i dobry ale przecież w przepisie jest mąka pszenna!!!.A ma to być chleb żytni
@Barbara Jaskuła
Pani Barbaro, wprawdzie nigdy nie piekłam tego konkretnego chleba z innymi drożdżami, ale myślę, że nie ma przeszkód, by zamienić drożdże świeże na suszone bądź instant. Polecam skorzystać z tej tabeli: http://kuchniamamy.blox.pl/2011/09/Drozdze-instant-jak-to-z-nimi-jest.html
Witam, mam pytanie, czy ten chleb (żytni razowy z automatu) można piec na suchych drożdżach i jaką ilość należy ich użyć zamiast 16g świeżych.
Pozdrawiam
Barbara Jaskuła
Super nam wyszedł ten chlebek! Bardzo dobra konsystencja, fajnie się mieszał i idealnie rozlał po formie. Naprawdę smaczny i extra wypieczony, dobrze się kroi. Dosypaliśmy dodatkowo trochę nasion słonecznika i siemienia lnianego. Zrobiony w maszynie do pieczenia z Lidla. Tym samym przełamaliśmy barierę robienia chlebów z mieszanek. Polecam :)
No dobra, drugi raz się zabieram za ten przepis i już widzę, że będzie to samo… Chleb wyrasta i się wewnątrz dopieka, ale niestety “czapka” mu się zapada…
Tak, na pewno jest poprawna. Do większości moich chlebów, wypiekanych w maszynie w tych proporcjach, daję 16g świeżych drożdży.
Czy ilość drożdży w tym przepisie jest na pewno poprawna? Chodzi o 16g świeżych drożdży, czy może suszonych? W kostce świeżych mam po prostu 100g, a do swoich chlebów zwykle używam 3/4 kostki drożdży…