Home > Chleby z automatu > Chleb żytni razowy z automatu

Chleb żytni razowy z automatu

styczeń 31st, 2014
image_pdfimage_print

Lubicie ciężkie, żytnie chleby? Bo ja bardzo. Dzisiaj miał być wprawdzie chleb lekki, pszenny, ale zagapiłam się i nie miałam pszennej mąki. Zużyłam całą, którą miałam i dodałam inne składniki, tak więc powstał chleb pszenno-żytni razowy z domieszką. I to z przygodami, bo mi dzisiaj maszyna spadła z blatu na podłogę. Oczywiście niechcący, ale mimo, iż spadła (na szczęście ciasto już miała zagniecione i nic się nie wylało i nie wysypało), to nadal kręciła i grzała ;) Tak więc udało się i proponuję Wam naprawdę pyszny i zdrowy chleb.

Składniki:

  • 320g mąki pszennej (typ 650)
  • 70g płatków owsianych
  • 285g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 16g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 370ml maślanki
  • 80ml wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju (najlepiej rzepakowego)

Wykonanie:

1. Do formy maszyny wlewamy maślankę z wodą i dodajemy olej.

2. Mąki mieszamy z płatkami, wsypujemy je na płyny (chyba, że w Waszej maszynie producent podaje inną kolejność, wówczas sypiecie tak, jak macie w instrukcji), robimy małe dołeczki. Do jednego wsypujemy cukier, do drugiego sól, do trzeciego wkruszamy drożdże.

3. Chleb pieczemy na programie “pieczywo razowe” (u mnie program nr 3). Wybieramy wagę bochenka 1000g i średnio zrumienioną skórkę. Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.

Chleby z automatu , , ,

  1. październik 2nd, 2017 at 23:48 | #1

    Bardzo mi miło, super, że się udało :)

  2. Judyta
    październik 2nd, 2017 at 08:21 | #2

    Chleb wyszedł rewelacyjny :D
    Wprowadziłam troszkę zmian: zamiast pszennej 650 dałam 450 (tylko taką miałam), dodatkowo wrzuciłam resztkę ~80 g mąki graham + uzupełniłam żytnią 2000. Pozostałe składniki bez zmian.
    Pięknie wyrósł i jest pyszny :D
    Dziękuję za przepis

  3. październik 11th, 2016 at 18:04 | #3

    Bardzo mi miło i dziękuję :)

  4. Marta
    październik 11th, 2016 at 11:27 | #4

    Świetny przepis, długo takiego szukałam! A chleby z maszynki robie juz 4 lata! Chleb wyszedł rewelacyjny, mimo że dałam mąkę pszenną pelnoziarnistą zamiat tej o niższym typie jak jest w przepisie (nie miałam innej). Dziękuje bardzo!

  5. maj 9th, 2016 at 11:53 | #5

    Pani Magdaleno, bardzo uprzejmie dziękuję za ten wpis. Ogromnie się cieszę, że ten chleb przypadł Pani do gustu :)

  6. Magdalena
    maj 9th, 2016 at 11:43 | #6

    To najlepszy przepis na chleb z automatu, jaki udało mi się znaleźć w necie! Jest pyszny, zdrowy i długo utrzymuje świeżość. Ja dodatkowo dodaję jeszcze pestki.
    P.s. szacun za podanie typów mąk, bo większość- pożal się Boże blogerow- uważa że mąka pszenna i żytnia jest jedna, albo że odbiorca czyta w ich myślach ;)
    Dzięki!

  7. marzec 30th, 2016 at 19:51 | #7

    Są obie mąki, chleb jest po prostu mieszany.

  8. marzec 29th, 2016 at 12:58 | #8

    Chlebek może i dobry ale przecież w przepisie jest mąka pszenna!!!.A ma to być chleb żytni

  9. październik 22nd, 2015 at 11:03 | #9

    @Barbara Jaskuła

    Pani Barbaro, wprawdzie nigdy nie piekłam tego konkretnego chleba z innymi drożdżami, ale myślę, że nie ma przeszkód, by zamienić drożdże świeże na suszone bądź instant. Polecam skorzystać z tej tabeli: http://kuchniamamy.blox.pl/2011/09/Drozdze-instant-jak-to-z-nimi-jest.html

  10. Barbara Jaskuła
    październik 21st, 2015 at 12:43 | #10

    Witam, mam pytanie, czy ten chleb (żytni razowy z automatu) można piec na suchych drożdżach i jaką ilość należy ich użyć zamiast 16g świeżych.

    Pozdrawiam
    Barbara Jaskuła

  11. wrzesień 30th, 2015 at 20:18 | #11

    Super nam wyszedł ten chlebek! Bardzo dobra konsystencja, fajnie się mieszał i idealnie rozlał po formie. Naprawdę smaczny i extra wypieczony, dobrze się kroi. Dosypaliśmy dodatkowo trochę nasion słonecznika i siemienia lnianego. Zrobiony w maszynie do pieczenia z Lidla. Tym samym przełamaliśmy barierę robienia chlebów z mieszanek. Polecam :)

  12. Szymon
    listopad 13th, 2014 at 21:35 | #12

    No dobra, drugi raz się zabieram za ten przepis i już widzę, że będzie to samo… Chleb wyrasta i się wewnątrz dopieka, ale niestety “czapka” mu się zapada…

  13. październik 17th, 2014 at 15:18 | #13

    Tak, na pewno jest poprawna. Do większości moich chlebów, wypiekanych w maszynie w tych proporcjach, daję 16g świeżych drożdży.

  14. Szymon
    październik 16th, 2014 at 23:16 | #14

    Czy ilość drożdży w tym przepisie jest na pewno poprawna? Chodzi o 16g świeżych drożdży, czy może suszonych? W kostce świeżych mam po prostu 100g, a do swoich chlebów zwykle używam 3/4 kostki drożdży…